venkovská usedlost

V hlavním průčelí, které se dvakrát zalauje podél silnice, stojí ohradní zeď s branou, zaklenutou elipticky; uzavřenou dvěma kosočtverečně bedněnými křídly ve spodní části, v horní části paprskovitě laťovanými. Otvor lemuje plochá šambrána. Plochu brány svírají postranní lisény. Na římse spočívá nízký trojúhelný tympanon. Vedlejší branka je půlkruhově zaklenutá. Na pravé straně je situováno průčelí obytného stavení se třemi dvojdílnýnmi okny. Trojúhelný štít nad kordonovou římsou dělí lisénový rám na spodní lichoběžnou a horní troúhelnou část s větracími otvory. Na levé straně brány stojí sýpka se štítem podobně členěným, avšak otvory obou podlaží i půdy jsou štěrbinové v kamenném ostění. Dispozice obsahuje roubenou světnici a světničku (hlavní průčelní zeď je přezděna z cihel), síň, kuchyni v kamenném zdivu, obytnou kuchyni a komoru. Na konci navazují chlévy se stájovými klenbami. Protilehlá sýpka má v přízemí prostor s trámovým stropem, přístupný ze dvora dveřmi v kamenném, pravoúhlém ostění. Pod sedlovou střechou s vysokou půdní nadezdívkou je sýpka, zastropená trámově až v konstrukci hambalkového krovu. Krytina sýpka je z pálených tašek, obytného stavení z eternitu.