venkovská usedlost

Usedlost je situovaná na východní straně návsi v západní části obce Velká Dobrá. Rozkládá se na protáhlém obdélném půdorysu s podélnou osou vedenou ve směru Z-V. Usedlost sestává z hmotově výrazného domu orientovaného do návsi, stodoly situované vlevo od domu a z protáhlé hospodářské budovy navazující kolmo na stodolu. Tato budova ohraničuje areál od severu, na západní straně, směrem do návsi je usedlost oddělena pilířovým plotem. Východní část zabírá rozlehlá zahrada vymezená téměř po celém obvodu kamennou ohradní zdí, respektive novodobou zdí z cementových prefabrikátů. Na jižní straně usedlosti stojí dvě menší přízemní hospodářské stavby. Jedna z nich je zděná, druhá dřevěné konstrukce. Předmětem ochrany je dům, stodola, hospodářská budova a k tomu náležející pozemky s ohradní zdí.