průčelí usedlosti čp. 22

Západní průčelí statku tvořené dvěma štítově orientovanými přízemními staveními (dům a výměnek) se sedlovýmni střechami na krajích, spojeno ohradní zdí s brankou při severním domu a uprostřed umístěnou klenutou branou. Obě stavení s dvouosým průčelím s dřevěnými štíty, střechy předsazeny. S stavení zpevněno nárožními pilířky. Ohradní zeď členěna drsným soklem a drsným polemi, dnes pravoúhlými, dříve s rohy v ustoupení zaoblenými. Vyšší branka s pískovcovým ostěním, s nadpražím zvednutým zvlněním, v naznačeném klenáku 1822 / N 22. Brána členěna soklem a římsou, uprostřed segmentem zvednutou, kolem vjezdu plastické orámování, po stranách pilastry s čabrakou. Nad římsou trojdílný nástavec: střední díl s obloukem a s nikou, boční díly esovitě zvlněné; profilované římsy, na bočních dílech zatočené ve voluty. Brána a branka kryty prejzy. Předmětem ochrany je průčelí usedlosti a příslušné pozemky.