věžička na vinici

Strážní věžička zv. Čermákova vížka (později nazvaná podle místního vlasteneckého faráře a vinaře Filipa Čermáka, 1798–1877) je drobná šestiboká stavba s jehlancovou střechou umístěná na šesté úrovni teras ve střední části vinice nad sochou Krista. Stěny jsou omítané a nahoře ukončené profilovanou štukovou římsou. Jehlancovou střechu krytou cementem (se zbytky lepenky či plechu) završuje korouhvička s kovovým praporkem. Pět stěn je v horní části otevřeno střílnovými okénky a lemováno štukovou paspartou. Šestou východní stěnu obrácenou ke svahu vyplňuje obdélný vstup s novodobým ocelovým nadpražím. Vnitřní válcový prostor je klenutý plackovou klenbou a podlahu kryje cementová dlažba. Úzká štěrbinová okénka mají kónické špalety, v jejichž vnějším líci byly vsazeny výplně s jednoduchým zasklením (dochovaly se pouze zbytky rámů či jejich otisky). Stěny interiéru jsou v mnoha vrstvách bílené, pouze na stropě jsou patrné zbytky šmolkově modré výmalby.