výklenková kaplička

Výklenková kaplička stojící v severní části katastru obce, na hraně terénního břehu při západní straně silnice č. 118. Jednoduchá pilířová hmota kapličky je usazena na vysokém na sucho skládaném kamenném tarasu. Ke kapličce vede ze silnice prosté jednoramenné schodiště se sedmi žulovými stupni a s režnými cihelnými bočními poprsními zídkami. Vlastní tělěso kapličky tvoří zděný pilíř o půdorysu šířkově orientovaného protáhlého obdélníka, s hlubokou obdélnou vertikálně orientovanou nikou pro obraz na čelní straně, zakončený výraznou fabionovou římsou, na střední ose segmentově vzdutou. Koruna kapličky je kryta nízkou stříškou z pálených tašek, odspádovanou do čtyř stran. Hmota kapličky je v omítce členěna na podnož, dřík a římsu. Podnož má nízký mírně předstupující sokl. Plochy podnože nad soklem byly zdobeny vystupujícími obdélnými poli hrubší omítky se čtvrtkruhově probranými rohy. Dřík je užší než podnož a jejich přechod je realizován profilovaným pásem, formou analogickým patce toskánského sloupu. Plocha čelní stěny je vyplněna nikou, uzavřenou jednokřídlým dřevěným otevíravým šestitabulkovým oknem. Nika má segmentový záklenek. Plochy bočních stran dříku byly pročleněny vpadlým obdélným polem se čtvrtkruhově probranými rohy. Byla li nějak členěna rovněž zadní stěna nelze s jistotou říci, neboť omítka je zde značně zkorodovaná. Případná výzdoba by jistě měla podobu vpadlého pole, jako na bočních stěnách. Římsa se skládá ze dvou profilů navozujících iluzi plného kladí - architrávu a římsy. Na bocích pilíře běží profilace vodorovně, na čelní a zadní straně je cca v šířce niky segmentově vzdutá. Koruna kapličky je pokryta bobrovkami kladenými do malty přímo na sklonitě vyzděnou korunu zdiva. Plocha střechy je nad čelní a zadní stranou křivková, přizpůsobující se průběhu římsy. Čtyři hrany střechy jsou kryty hřebenáči. Ve vrcholu střechy kapličky je vetknut kovaný kříž s trojlistými konci ramen, umístěný v souladu s celkovou orientací kapličky.