Sociální ústav pro okresní nemocenskou pokladnu

Ze tří stran volná budova, zaujímající podstatnou část domovního bloku, sestává ze tří křídel (sev. a již. třítrakt, vých. dvoutrakt) a přízemní trojlodní haly ve dvoře. Je dvouetážově podsklepena včetně dvora, přičemž svrchní suterén (jako je tomu i u dalších budov v dané zátopové oblasti) vystupuje výrazně nad úroveň terénu. Střechy jsou sedlové, nad dvorní halou segmentová prosklená klenba. Všechna průčelí jsou nad zvýšeným přízemkem čtyřpatrová (4. p. odděleno markýzovitě vystupujícím kordonem), přičemž vystupující suterén již. křídla má charakter normálního přízemí. Hl. (sev.) průčelí vystupuje pětiosým risalitem s trojdílným portikovým portálem (žlutavý pískovec), jehož pilíře, lomeně kanelované do ostrých břitů na hustě hvězdicovém půdorysu, nesou desku se čtyřmi postavami, vyjadřujícími sociální poslání budovy (autor Ladislav Beneš). Nad suterénem a zvýšeným přízemím se žlutavým pískovcovým obkladem jsou 1.-3. p. propojena hladkými lisenami, pod okny jsou prosté bankály. Kordon nad 3. p. podpírají nízké mutuli, meziokenní pilíře 4. p. nesou ploché výplně, ze střechy vystupují tři vikýře zaobleného obrysu. Pravá část sev. průčelí je šestnáctiosá s průjezdovým portálem pod lunetovým světlíkem v poslední ose. Suterén a přízemí mají obklad šedohnědým pískovcem, meziokenní pilíře nesou břitově kanelované liseny. V hladké ploše 1.-3. p. jsou obdélníková okna v zaobleně profilovaných šambránách. Nad korunní římsou, podpíranou nízkými mutuli, je sled šestnácti vikýřů v měděném oplechování, završených vždy v sudých osách půlkruhovým čelem klenutého zastřešení. Korunní římsa i ostění vikýřů nesou nízké reliéfy kosočtvercových jehlanců. Vých. průčelí je sedmnáctiosé, se zvýrazněnými krajními osami, již. dvacetidvouosé s pětiosým risalitem u vých. nároží, vlevo od něho probíhá 1.-3. p. souvisle prosklená vertikála schodiště. Ostatní úprava obou fasád je obdobná jako na hl.průčelí.