socha Průmysl

Mužská figurální skulptura – personifikace Průmyslu, umístěná v tympanonu čelního průčelí mezi okny. Postava mladého muže s mohutnou muskulaturou, stojící v kontrapostu s unoženou pravou nohou. Mladík je obut v sandálech a oděn v antikizujícím oděvu, připomínajícím římskou zbroj – v krátké suknici připevněné k tělu úzkou šerpou a v bohatě zřaseném plášti, přehozeném přes ramena, ovinutém kolem levého boku a halící levou nohu. Muž se pravou rukou opírá o rukojeť velkého kladiva postaveného u jeho pravé nohy, spuštěná levice spočívá na ozubeném kole, tradičním atributu průmyslu. Hlava je pootočena k pravému rameni, tvář s antikizujícími rysy i účesem, lemovaná krátkým vousem je zachycena z levého profilu.