měšťanský dům U zlatého hroznu

Dům je stojí po jižní straně Pražské ulice, jihozápadně od Karlova náměstí na hloubkově orientované parcele. Jeho půdorys je obdélný, blízký čtverci. Směrem do dvora se k němu na JZ vázalo užší křídlo, které bylo v 60. letech 20. století ubouráno. Ve dvoře se podle literatury nacházely rovněž další barokní přístavby. Objekt kryje sedlová střecha. Fasáda je barokní, s novodobě upraveným parterem, patro je členěno pilastry do tří dílů. Krajní se otevírají dvěma obdélnými sdruženými okny v šambránách s uchy, střední jedním oknem stejného typu. Nad ním je umístěno domovní znamení - zlatý hrozen (domovní znamení bylo původně malované, datované 1650 - viz Doplňkový list GA). Výrazným prvkem jsou bohatě zvlněné nadokenní římsy. Patro je završeno profilovanou římsou, z níž se zdvihá nízká atika, vynášející mohutný štít s volutovými křídly. Fasáda byla pojednána v těchto barvách: aktivní články - lososová, stěny - bílá. Vchod do průjezdu je opatřen novodobou mříží. Dispozice přízemí je klasická, se středovým průjezdem; po stranách leží novodobě upravené plochostropé prostory, využívané jako prodejny. Předmětem ochrany je dům čp. 3 a k němu náležející pozemek.