venkovská usedlost

Areál někdejší usedlosti čp. 1 se nachází na SZ okraji obce, již mimo ostatní zástavbu. Usedlost ležící v pozvolna klesajícím svahu pod hlavní silnicí je přístupná novodobě upravenou pilířovou branou uzavřenou dvoukřídlými bedněnými vraty. Z usedlosti se dochovaly dva volně stojící roubené objekty a malé zděné chlívky. Patrový dům (orientovaný štítovým průčelím k J - od silnice) se zápražím a pavlačí v zadní části patra vymazuje tradičně na V straně malý obdélný dvůr s protilehlým objektem chlívků. Za domem (na Z straně) v menší vzdálenosti stojí roubená průjezdní stodola. Směrem k J-JZ se rozprostírá rozlehlá zahrada s několika ovocnými stromy. Předmětem památkové ochrany je dům, stodola a pozemek vymezeného areálu.