venkovská usedlost

Areál někdejší menší usedlosti čp. 29 stojí v řadě ostatní zástavby v S části obce, po pravé straně místní komunikace vedoucí z návsi. Jednotlivé objekty usedlosti (obytný dům s chlévy a stodola) tradičně vymezují travnatý dvůr obdélného půdorys. Patrový roubený dům s navazující hospodářskou částí, vymezuje celou SZ stranu dvora. Dům se obrací štítovým průčelím s malou předzahrádkou (vymezenou laťkovým plotem zasazeným do kamenných monolitických pilířků s hlavicemi v podobě valbových stříšek) do prostoru místní komunikace, kde se pohledově uplatňuje i zděná dvouosá, asymetricky komponovaná vjezdová brána s postranní brankou (k JZ). Na protější straně dvora stojí (v ose hlavního vjezdu) pilířová průjezdní stodola (SV). Předmětem ochrany je dům čp. 29 s hospodářskou částí, klenutá brána s brankou a pozemky vymezeného areálu.