zájezdní hostinec

Bývalý zájezdní hostinec s navazujícími hospodářskými budovami a ohrazením je situován při hlavní komunikaci, jižním směrem od jádra obce. Budova hostince stojí na severní straně areálu, k jejíž západní straně přiléhá novodobý zděný přízemní přístavek s pultovou střechou. Stodola stojí na západní straně a navazující hospodářské budovy na jižní straně areálu. Zbytky kamenné ohradní zdi jsou na západní a východní straně areálu. Bývalý zájezdní hostinec je zděná a omítaná patrová stavba obdélného půdorysu. Omítka je novodobá, světle okrové barvy. Dům je členěn soklem, profilovanou patrovou římsou a korunní římsou s bohatou profilací. Hlavní průčelí, s rizalitem uprostřed, je v přízemí o sedmi osách, v patře o osmi okenních osách (dvě osy v rizalitu). Okenní otvory jsou bez šambrán. V přízemí na východní straně průčelí jsou rozměrnější okenní otvory (novodobá úprava). Pravoúhlý vstupní otvor rovněž doznal úpravy při poslední rekonstrukci. Na starší fotodokumentaci je viditelný kamenný pravoúhlý portál, který vznikl na místě širšího vjezdu završeného půlkruhovým stlačeným obloukem. Boční průčelí jsou v patře o čtyřech osách (přízemí upravované). Střecha je valbová, krytá vlnitým eternitem. Interiér víceprostorové disposice má uprostřed za vstupem valeně klenutý prostor s výsečemi. Předmětem ochrany je bývalá budova zájezdního hostince čp. 20 a příslušné pozemky.