venkovská usedlost

Soubor staveb zemědělské usedlosti stojí v severovýchodní části obce a skládá se z obytného stavení, v úhlové dispozici napojeného hospodářského objektu, špýcharu, budovy chlévů a stodoly. Obytné stavení je přízemní s roubenou světnicí, ostatní části domu jsou dodatečně vyzděné. Dům trojdílné dispozice komorového typu je orientován rovnoběžně s místní komunikací. Střecha domu je sedlová s menší valbičkou, symetricky posazená, krytá pálenými taškami. V úhlové dispozici navazuje na obytné stavení mladší hospodářský objekt s malou zděnou stodůlkou s vraty ve štítovém průčelí a bedněným štítem. Proti obytnému stavení je ve dvoře umístěna další hospodářská budova, sloužící jako chlév pro dobytek. Budova je přízemní, zděná. Střecha objektu je sedlová, symetricky posazená, krytá taškami. Vedle budovy chlévů a maštalí, vpravo od štítového průčelí obytného domu, stojí sýpka. Vlastní roubený špýchárek je v úrovni prvního patra a stojí částečně na zděné podezdívce a částečně na zděných pilířcích. V prostoru mezi pilířky je malá kůlna. Sýpka je dvoukomorová s dvěma vstupy z pavlače. Střecha je asymetricky posazená, sedlová, krytá taškami. K areálu usedlosti patří roubená částečně polygonální stodola. Jedná se o polygonální stodolu, na jejíž jižní pernu navazuje za mlatem zděná čtyřboká část. Střecha polygonální části byla do roku 1992 došková, potom byla nahrazena tzv. "bonským šindelem". Předmětem památkové ochrany je obytné stavení s úhlově navazující hosp. částí, špýchar, budova chlévů, stodola a příslušné pozemky.