fara

Fara čp. 37 s rozlehlým hospodářským zázemím se nachází na Z okraji obce, přístupná po místní komunikaci vedoucí z návsi kolem kostela sv. Václava. Volně stojící objekt fary (1) se nachází při samém okraji Z strany dvora, jehož podélnou osu prodlužuje přízemní zděná obytná přístavba (z pískovcových kvádrů/cihly) s podsklepenou roubenou sýpkou (2). V stranu dvora kdysi vymezovala průjezdní stodola, z které se dochovaly pouze fragmenty obvodových zdí (pískovcové kvádry/cihly). Posledním objektem hospodářského dvora je dnes novodobě přestavěný objekt chlévů, který tak ztratil památkovou i historickou hodnotu. Areál je dnes z velké části vymezen novým laťkovým plotem (J) a z části ohradní zdí náležící kostelu sv. Václava (V). Z původního hrazení areálu jsou dochované pouze zděné pilíře (na kamenné podezdívce), vymezující předzahrádku před V průčelím fary a několik menších pilířů na zápraží a pilířová brána (která jsou pozůstatkem klasicistní klenuté brány) s úsekem zdiva z kamenných kvádrů, uzavírající dvůr směrem do prostoru příjezdové komunikace. Předmětem ochrany je fara čp. 37, sýpka, stodola (fragmenty obvodových zdí), chlévy, ohradní zeď se 2 branami a pozemky vymezeného areálu.