venkovská usedlost

Usedlost stojí při silnici v severní části návsi. Areál je vymezen zdí, která se na jihu otevírá sloupkovou branou s dřevěnou výplní. Obytný dům je přízemní roubená stavba, štítem orientovanou do návsi. Kryje ho sedlová střecha s polovalbou a s předsazeným kabřincem. Krytinu tvoří šindel. Průčelí se otevírá třemi asymetricky umístěnými okny. Z jihu a východu stavbu obíhá pavláčka. Na roubenou část v ose navazuje vyšší zděná hospodářská přístavba (chlévy). Usedlost byla původně ze severu uzavřena stodolou, která byla zbořena. Přibližně v těchto místech stojí nyní část stodoly, která sem byla přenesena z Bratronic. Předmětem ochrany je dům s chlévy čp. 8 a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází přenesená kolna z Křešína (PB) rejst. č. 34508/2-4198, nechráněná roubená stodola z Bratronic (KL), špýchar z Cekova (RO) a ohradní zeď s pilířovou branou.