venkovská usedlost

Areál bývalé rolnické usedlosti se nachází S od Sovenice (místní část Křivolačiny), podél silnice vedoucí ve směru Drahotice - Sezemice. Rozlehlý areál přibližně obdélného půdorysu má travnatý dvůr vymezený obytným roubeným domem (na Z) a stodolou (na V). Velká průjezdní pilířová stodola (s bedněným polopatrem) podélného půdorysu se sedlovou střechou krytou taškami, je orientovaná ve směru S-J. V J části objektu se nachází dvojice chlívků. Směrem do dvora (Z) předstupuje před stodolu novodobý přístavek krytý pultovou střechou, která v horní části plynule navazuje na střechu stodoly. S štítové průčelí (k silnici) je vyzděno z cihel, J průčelí má svisle bedněný štít. V stranu areálu (za stodolou) zaujímá rozlehlá zahrada (v zadní části s ovocným sadem) s malou roubenou stavbou sušárny ovoce. Předmětem ochrany je dům čp. 69, sušárna ovoce a pozemky vymezeného areálu.