venkovská usedlost

Areál někdejší zemědělské usedlosti čp. 27, kterému náleží historicky nejhodnotnější objekty vesnické památkové rezervace, se nachází v SZ koutu uliční návsi. Jednotlivé objekty jsou situovány kolem prostorného travnatého dvora. S strana dvora je tak vymezena obytným roubeným domem s chlévy (orientovaný hlavním štítovým průčelím do prostoru návsi), naproti kterému stojí na Z straně zděné prasečí chlívky, roubený špýchar a bedněná kolna rámové konstrukce. Roubená stodola a kravín na V straně oddělují dvůr od rozlehlé zahrady v zadní části areálu, ve které stojí novodobý obytný dům (st. 57). Zahrada je obehnaná kamennou zdí s fragmenty zahradní brány. Nižší kamenná zídka ohraničuje dvůr směrem k návsi spolu s laťkovým plotem zasazeným do pískovcových pilířků. Předmětem ochrany je obytný dům čp. 27 s chlévy, sýpka, stodola, kravín, ohradní zeď zahrady a pozemky vymezeného areálu. Součástí pozemku je pilířová brána. Na ploše památky se nachází nechráněná kolna, chlívky a domek