fara

Areál fary je umístěn severně od kostela sv. Petra a Pavla v poloze snížené proti chrámovému návrší asi o 4 m na široké rovinaté plošině nad strmě spadajícím svahem hlubokého úvalu. Terén směrem k SV prudce klesá, takže plošinu, na níž fara se zadními hospodářskými budovami stojí, bylo nutno na této straně zpevnit vysokou tarasní zdí, vyzděnou z neomítaného lomového kamene. Budovy farního areálu se rozkládají po obvodu rozlehlého zhruba obdélného dnes travou porostlého rovného dvora. Přední JV stranu areálu zaujímá vlastní farní budova, na SV straně dvora stojí bývalé koňské stáje, na JZ straně chlévy pro hovězí dobytek. Zadní SZ stranu dvora uzavírají dvě samostatně stojící stodoly. Jednotlivá stavení areálu stojí izolovaně, navzájem spojena pouze krátkými úseky kamenné asi 2 m vysoké ohradní zdi. Do farního dvora vede jediný vjezd od JV širokou stlačeně sklenutou branou v neprofilovaném pískovcovém ostění. Koruna nadezdívky této brány tvoří přímý přechod, můstek spojující patro fary se hřbitovem. Za farním dvorem se rozkládá velká zahrada s ovocným sadem. Terén zahrady mírně stoupá k J a JZ směrem k temeni chrámového návrší. (Pokračování popisu na DL.) Předmětem ochrany je: fara, stáj, chlévy, velká stodola, malá stodola, ohradní zdi s branou a pozemky vymezeného areálu. Přibližně uprostřed zahrady stojí malý hrázděný altánek osmiúhelného půdorysu. Dřevěná trámová konstrukce, vyplněná cihelným neomítaným zdivem, je završena dřevěnou profilovanou římsou, nad níž se zvedá jehlancová osmiboká střecha pobitá šindelem. Pravoúhlý vchod na JV straně i tři obdélná okna jsou opaženy trámkovými zárubněmi. Interiér má plochý strop, podbitý úzkými palubkami. Altánek, zbudovaný asi v 60. letech 20. stol., je zřejmě novodobou replikou starší stavby, zakreslené v těchto místech v indikační skice stabilního katastru z r. 1841. Farní zahrada je vymezena drátěným velmi zrezivělým plotem, pouze na již. straně je asi 2-2,5 m vysoká neomítaná kamenná zeď, která však vznikla jako ohrazení nového hřbitova, založeného pravděpodobně počátkem 19. stol.