venkovská usedlost

Chalupa s navazující hospodářskou částí čp. 45 se nachází po pravé straně silnice ve směru Přepeře-Dobšín. V celém rozsahu roubený patrový dům obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou nakoso kladenými eternitovými šablonami, je orientován podélnou osou přibližně ve směru S-J. Hlavním štítovým průčelím se 2 okenními osami (sdružená okna) a náročně vyřezávanou lomenicí (s oknem v mladší úpravě) se obrací směrem k J. Podél celého dvorního průčelí v úrovni patra předstupuje původní tesařsky náročně vypravená pavlač (vyřezávaná poprseň, profilované madlo) s barokně vyřezávanými sloupky propojené v horní části opět vyřezávanými prkny na způsob otevřené arkády. Pavlač plynule předstupuje i před štítovou stěnu, kde je podpírána podstávkou (formou elipsovitě klenuté arkády) na způsob podsíně. Na podélnou osu domu navazuje celoroubená hospodářská část, která v sobě obsahuje malou sýpku a stodolu. K této části navíc ještě kolmo na její podélnou osu přiléhá menší a nižší objekt chlévů. Dům si uchoval původní okenní konstrukce (trámové sloupky a profilované nadokenní římsy) i vstupní portály (trámové zárubně s profilovaným nadpražím) jak do obytné tak hospodářské části. Předmětem ochrany je dům čp. 45 s hospodářkou částí a vymezený pozemek.