venkovská usedlost

Přízemní zděné a omítnuté stavení obdélného půdorysu stojí podél jižní strany trojúhelného náměstí. Severní štítové průčelí, o dvou osách se šambránami s ušima, člení sokl a mohutná profilovaná korunní římsa, krytá prejzy. Průčelí vymezují lisény s omítkovou rustikou. Štítový dvouetážový nástavec je členěný lisénovými rámci, uprostřed se sdruženým podvojným oknem v plastickém orámování s ušima. Vnitřní profilovaná římsa vybíhá do segmentového oblouku. Štít je završen profilovanou korunní římsou zakončenou půlkruhovým obloukem. Stříšky jednotlivých částí štítu kryje stříška z prejzů. Střecha je sedlová, krytá taškami drážkovkami. K severovýchodnímu průčelí přiléhá zděná ohradní zeď s prolomenou pravoúhlou brankou a zděnou bránou s vjezdem uzavřeným stlačeným obloukem a štítovým nástavcem. Stříška je z prejzů. Předmětem ochrany je dům čp. 15 a pozemky vymezeného areálu.