venkovská usedlost

Roubená chalupa s navazující mladší zděnou hospodářskou částí se nachází na S straně travnatého dvora někdejší malé rolnické usedlosti, která se rozprostírala na V straně návsi. Na dům v zadní části kdysi pravděpodobně navazovala stavba stodoly (v minulosti zbořena) a tvořila tak s domem půdorys L. Roubená obytná část obdélného půdorysu, orientovaná dvouosým průčelím do návsi, je krytá sedlovou střechou se šindelem. Nad částečně obílené průčelí vystupuje bohatě skládaná trojúhelníková lomenice. J průčelí (ze dvora) s hlavním vstupem do obytné části doplňuje omítanou fasádu podpěrná stolice o dvou polích, která nese vysedlé konce stropních trámů (nepůvodní, dodatečně přistavěné k roubené stěně). Všechna okna této části jsou stejného typu - dvoukřídlá, čtyřtabulková se shodně členěným ostěním (trámové zárubně a profilované nadpražní římsy). V místech kde terén dvora klesá, se nad touto částí domu zvedá nízká svisle bedněná nástavba, jejíž zbudování bylo vynuceno zvýšením úrovně podlahy zadní komory nad sklepem. V těchto místech pak přiléhá cihlová hospodářská část, která je stejně vysoká jako zvýšená část obytného domu, krytá sedlovou střechou (na Z straně zvalbenou). Interiéry byly v době terénní dokumentace nepřístupné. Předmětem ochrany je roubená chalupa se zděnou hospodářskou částí a vymezený pozemek. V jižní části zahrady se nachází nechráněný dřevník.