měšťanský dům

Měšťanský dům čp.92 se obrací šířkově rozvedenou pětiosou fasádou k jihu do Dlouhé ulice. V překladu portálu je vytesána datace 1668. Výrazná kordónová římsa odděluje plochu prvního patra. Dům má sedlovou střechu krytou bobrovkami. Obdélný úzký pozemek zahrádky se nalézá na severní straně domu mezi objektem a mlýnským náhonem. Zahrádka je zatravněná, na straně k náhonu zpevněná kamenným tarasem. Měšťanský dům se obrací šířkově rozvedenou pětiosou fasádou k jihu do Dlouhé ulice. Ve střední části je v omítce naznačen rizalit s rustikou v přízemí a s kamenným vstupním portálem s pravoúhlým světlíkem v nadpraží. V překladu portálu je vytesána datace 1668 s vloženou kartuší uprostřed. Po obou stranách vstupu jsou vždy dvě obdélná okna lemována ustupujícím páskem. Výrazná kordónová římsa odděluje plochu prvního patra, kde je opět uprostřed naznačen rizalit s rustikou, která má o něco užší pásy než část rizalitu v přízemí. Střední okno je zdobeno štukovou šambránou a parapet zdobí vpadlé pole. Po stranách rizalitu jsou vždy dvě okna lemovaná štukovou šambránou, kterou v úrovni okenních parapetů spojuje po celém patře plochý nečleněný pás. Patro je opatřeno starším akrylátovým nátěrem z 80. let 20. století, v přízemí je použit vápenný nátěr. Obnova fasády dosud neproběhla v celém rozsahu, je třeba opravit průčelí v úrovni patra. Barevné členění zůstává zachováno z předešlé úpravy. Alternativně lze ještě uvažovat o sondážně doloženém okrovém nátěru plochy. Teoreticky lze uvažovat o obnově vstupu vpravo od vstupních dveří. Uplatňoval se v meziválečném období do samostatného obchodního prostoru. V celé ploše dnešních dvou pravých přízemních otvorů byl umístěn výkladec. Dům má sedlovou střechu krytou bobrovkami. Čtyři komíny na střeše byly výrazným způsobem opraveny kolem roku 2000 podle částečně dochované původní podoby.