měšťanský dům

Jednopatrový dům, za domem zahrádka. Dům čp. 59 je spojen se sousedním přízemním domem čp. 57. Patrový dům má delší fasády tříosé (do ul. Kájovská a k čp. 60), na fasádě v patře je dřevěná krytá pavlač na kamenných konzolách, u navazujícího nižšího domu je pavlač otevřená. Směrem do ul. Hradební je fasáda dvouosá.Fasáda je plasticky zdobena a natřena monochromní okrovou barvou. Sokl je součástí plastické výzdoby fasády. Fasáda se vstupními otvory je členěna přes dvě podlaží čtyřmi pilastry s hlavicemi, nesoucí kladí s výraznou římsou se zdobnými konzolkami. V pilířích jsou vpadlá pole s květinovým motivem, v úrovni mezipatrové římsy zdobné terče, plastické parapetní výplně s květinovou výzdobou. V přízemí jsou vstupní otvory segmentově zaklenuté se zvýrazněnými klenáky v omítce a zdobným zubořezem pod mezipatrovou římsou. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé, klasicistní, se zdobnou klapačkou, ve spodní části kazety plné, v horní části kazety prosklené. Kování je historické. Další dva otvory lemují kazetové dveřnice. Prostřední dveře jsou dvoukřídlé, s proskleným nadsvětlíkem, ve spodní části plné kazety, v horní části celoprosklené. Klika je novodobá. Dům slouží k ubytovacím účelům (Hostel Merlin); přízemní objekt je využíván jako prodejna.