měšťanský dům

Skupina budov v okrajové části historického jádra města, v blízkosti městského opevnění, v sousedství původní Kouřimské brány. Součást zástavby Městské památkové rezervace, nachází se v sousedství dalších významných památek. Tvořena je patrovým velkým domem, obráceným do prostoru náměstí Národního odboje, k němu v zadní části, kolmo na Husovu ulici, přiléhá ještě boční křídlo, rovněž patrové. V koutě mezi těmito dvěma budovami je sevřena hranolová věž. Celá parcela je obehnána ohradní zdí, do Husovy ulice změněnou zčásti na přízemní užitkovou přístavbu původního obchodu. Vzadu na opačné straně, vedle domu, je ještě úzký dvorek. Předmětem ochrany je dům čp. 59 s bočním křídlem a věží čp. 704, ohradní zeď s brankou a pozemky parc.č.312/1, 312/2, 312/3.