městský dům

Areál domu čp. 112 je situován jižně od zámecké budovy. Součástí domu je symetrické pilířové oplocení se sochařskou výzdobou (plastiky koňských postrojů, hlav a nohou s kopyty, vázy a rytířská zbroj) a dvěma výklenkovými kapličkami - východní sv. Františka Xaverského a západní sv. Tekly. Jednalo se o ohrazení bývalé bažantnice, s původními barokními kapličkami. Volně stojící zděný patrový dům obdélného půdorysu je situován na severní straně areálu. K původnímu stavení přiléhá na jihovýchodní straně novodobé zděné patrové křídlo budovy. Původní dům, opatřený hladkou vápennou omítkou, je členěn soklem, hladkou kordonovou a profilovanou korunní římsou. Nároží zdobí pilastry s jednoduchými římsovými hlavicemi. Hlavní pětiosé severní průčelí má uprostřed pravoúhlý portál s kamenným ostěním. Vstupní dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce zdobí vyřezávaný květinový dekor a ozdobné kované mřížky. Nad římsou vstupu byla v roce 1910 osazena pamětní deska s reliéfním portrétem MUDr. Josefa Šíchy (Autor reliéfu byl sochař Bohumil Kafka, autor architektonické úpravy zřejmě architekt Josef Gočár. Přenesena někdy v 90. letech 20. století do chodby domu, obvodní kámen je uložen v kostele sv. Martina). Obdélné okenní otvory rámují ploché šambrány. Ven otvíratelná okna jsou osazena v líci. Boční průčelí (původního domu) jsou o dvou osách. Střecha je valbová, krytá bobrovkami. Vstupní chodba je plochostropá, předělená segmentovými pásy. Na konci chodby je schodiště do plochostropého patra. Předmětem ochrany je areál domu čp. 112 - dům, ohradní zeď s výklenkovými kapličkami a příslušné pozemky.