venkovská usedlost

Volně stojící - a se stodůlkou pravý úhel svírající - převážně roubená, zčásti zděná chalupa o 2x3 osách se sedlovou střechou, krytou došky. Srub z oblých, mohutných trámů, nad nimiž v průčelí patrná zhlavví kuláčového, povalového stropu. Levá, širší část průčelí s 1 čtyřtabulkovým oknem roubená; pravá užší, rovněž s obdélným okénkem, zděná. Nad oběma trojúhelný štít ze svisle kladených prken. Z boku v roubené části od průčelí doleva šestitabulkové okénko a nad dvěma schůdky dveře. 3. osa v koutě jsou obdélné dveře do zděného chléva. Kolmo k této části, dopředu směrem k silnici, navazuje krátká stodůlka s kamennou štítovou stěnou, cihlovým trojúhelným štítem (v němž obdélná dvířka do podkroví a 2 větrací otvory). Střecha sedlová, krytá rovněž došky. Na krátké podélné straně dvoukřídlá prkenná vrata. Vnitřek - vstupuje se do síňky s 1 trámem, při jejíž levé straně schody na půdu. Čelně proti vstupu černá kuchyň. Vpravo světnice s 1 příčným proneseným trámem a kuláčovým, povalovým stropem. Vlevo od dveří stará, bílená pec pozoruhodných forem jakoby "z volné ruky", modelovaná z hlíny a s nárožním vybráním, neseným tenkým rohovým sloupkem. Přístěnek plochostropý. Chlév, přístupný vlastním vchodem, kolmo k ose chalupy; klenutý segmentovou, valenou klenbou. Stodůlka s dřevěným stropem.