předměstský dům

Po novodobé úpravě městské objezdové komunikace (ul. Čs. legionářů) se dům průčelní stranou do České ulice nachází mírně pod úrovní vozovky. Původně obytný jednopatrový dům byl vystavěn na obdélném půdorysu a završen mansardovou střechou krytou beronitem s 6 valbovými vikýřky a s makovicemi v jejich vrcholcích (jejich počet zvýšen na 10). detailní popis exteriéru a interiéru viz. EL z r. 1970. Původní čtyřtabulková okna zasazená v líci byla vyměněna za zapuštěná šestitabulková v dřevěných tmavozelených rámech. V boční (jihovýchodní) straně byl obnoven půlkruhový vstup uzavřený dvoukřídlými dřevěnými dveřmi a lemovaný kamenným ostěním s hlavním klenákem. Na průčelí do dvora bylo obnoveno členění odpovídající ostatním stranách (pásová rustika, kordonová a hlavní římsa, podokenní a nadokenní římsy) a nevhodné novodobé trojdílné okno bylo vráceno do původní podoby - vytvořena byla dvě podélná okna stejného typu jako na Hladké plochy domu jsou opatřeny omítkou se šedozeleným pigmentem, ozdobné členění fasády (římsy, rustikované lisény, plasticky bosovaná nároží) jsou šedé. Na průčelní straně do České ulice a na boční (severozápadní) straně jsou na fasádě malované nápisy (shodné): HOSTINEC / ČESKÁ 1 / MUSIC / CLUB. Interiéry jsou opatřeny cihlově červeným (klenby, stropy) a žlutým nátěrem (svislé zdi), některé prostory (toalety, kuchyně) jsou bílé. Dům je ze dvou stran (od jihovýchodní boční strany) obehnán novým oplocením - železnou kovanou mříží, vstupní branka je zasazena do starších hranolovitých omítnutých pilířů, s odstupňovanou horní částí. K severozápadní boční straně domu přiléhá nově vystavěné zděné oplocení v místě původní ohradní zdi. V původním areálu domu stojí novostavba tiskáren a prostor před ní je využit jako parkoviště. Předmětem ochrany je dům čp. 983 (původně čp. 1), branka a příslušné pozemky.