kovárna

Objekt kovárny je situován na návsi obce Věžnice, JV od návesního rybníka. Jedná se o přízemní budovu s částečným podsklepením pod jihozápadním nárožím. Budova je zděná ve spodní části z kamene, výše pak z cihel. Zdi byly opatřeny hlazenými vápennými omítkami, které ale z velké části opadaly vlivem dlouhodobé neúdržby. Střecha objektu je sedlová s francouzskými taškami. Na východním konci střechy se na hřebeni nachází šestiboká vížka, pobitá plechem, která plnila funkci zvoničky. Zvonička je ukončena makovicí s křížem. Zvon se ve zvonici již nenachází a je uložen na městském úřadě. Na severní straně hřebene je umístěn komín z šamotových cihel s oplechováním ve spodní části. Severní průčelí domu je hlavní vstupní. Oba vstupy do budovy kryje nízký přístavek, který vznikl protažením střechy samotné kovárny. Hlavní vstup se nachází zhruba v polovině průčelí. Vstup do prostoru kovárny je pak situován západně od vchodu hlavního. Oby vchody jsou tvořeny dvoukřídlými dvěřmi. Střecha přístřešku je na západním konci zřícená. Samotné průčelí je bez štukového dělení. Na fasádě je patrných několik nátěrů a také kamenné zdivo ve spodní části, které odhalila opadaná omítka. Západní průčelí je trojosé, avšak jižní okenní otvor byl zazděn. Odhalené cihelné zdivo prozrazuje, že současné okenní otvory jsou posunuté oproti původním, avšak nacházejí se ve stejné výšce. Pod zazděným oknem proráží zeď čtvercový větrací otvor do sklepa. Štít západního průčelí je dvojosý se dvěma obdélnými otvory pro okna. Opadaná omítka nad severním oknem odhaluje, že se jedná o okno bez záklenků. Zbytky omítky prozrazují, že západní průčelí nebylo nijak složitě členěno. Jsou patrny šambrány kolem oken a ploché parapetní římsy. Okna ve štítě nijak členěna nebyla, ale kolem obvodu štítu byla provedena plochá lisena. Jižní průčelí kovárny je čtyřosé, ale západní okno je zazděno. Zeď je opět do zhruba 80 cm z kamene a poté z cihel. V cihelném zdivu jsou opět vidět alespoň dvě stavební úpravy. Mezi druhou a třetí osou je čitelné ploché okno, které je posazeno níže, než současné okenní otvory. Zhruba 25 cm pod záklenkem zazděného okna na západní straně je umístěn další záklenek. V této okenní ose je také při terénu vstup do sklepa, který byl dodatečně vybourán do kamenného zdiva. Východní průčelí má dvě osy. Na severní straně jsou ve zdi dveře se širokým cihlovým záklenkem. Jižně ode dveří je ve stěně okno, které nejeví žádné známky pozdějších úprav nebo posunutí otvoru. Ve štítě je patrné nadezdění, které upravuje stejně vysokou, ale strmější původní podobu. Štít proráží dva okenní otvory obdélníkového tvaru bez záklenků. Nic ale nesvědčí o tom, že by byly do štítu proraženy dodatečně.