boží muka

Na travnatém prostranství v nároží ulic Školní a Komenského v intravilánu Zbraslavi stojí kamenná pilířová boží muka. Pilíř sestává z podstavce, pylonu a hlavice. Tektonicky výrazně členěný podstavec tvoří patka přecházející oblounem v užší hranolový dřík, který je ukončen oblounem a vyloženou římsou profilovanou na spodní i horní straně výžlabky. Vysoký pylon je ukončen oblounem, výžlabkem a profilovanou římsovou hlavicí, která přechází konkávně projmutím jehlanem ve vertikální břevno vrcholového kříže s trojlaločným ukončením břeven. Dřík podstavce a pylon jsou členěn sekanými obdélnými rámy s vybranými rohy obsahujícími sekané nápisy mísící kapitální i minuskulní znaky nebo (na pylonu) reliéfy v mělkých vyžlabených vpadlinách tvaru obdélníka s vybranými horními rohy: - Na severozápadní straně: Na pylonu se nachází reliéf sv. Vendelína (polosedící postava ve stylizovaném krajinném rámci opírající se o hůl a vzhlížející k nebesům s reliéfem Božského oka s paprsčitou svatozáří), nad reliéfem stojí: STADO PAST / RADOST //, pod reliéfem: Ze Bez BOŽSKe / LIDSKA StRAŽe / We Mně / NICZ NeDKAŽe //. Na dříku podstavce je vysekán nápis: OKO BOSKE / VsseChNO VIDI / sVAtA PrOZřeteDLNOst / RZ9D9//. - Na severovýchodní straně: Na pylonu se nachází reliéf reliéf sv. Rocha (stojící postava s holí a se psem u nohou vzhlížející k nebi se symbolem Božího oka s paprsčitou svazozáří), nad reliéfem je uvedeno: NEBE MA / ŽADOST. //, pod reliéfem stojí: KORUNA WIeCZNA / NA NEBI / NICZ nemá ROVNehO / NA ZeMI Na dříku podstavce je v rámu vysekán nápis: Tu KDO strAtI / KDO sPOMUŽE / CeLI sVět NIC / NesPOMÚŽe //. - Na jihovýchodní straně Na pylonu se nachází reliéf sv. Izidora (do stylizovaného krajinného rámce se vzrostlými stromy zasazená klečící figura vzhlížející se spjatýma rukama v gestu modlitby ke slunci s antropomorfní tváří na nebesích), nad reliéfem je vysekán nápis: NA MODLIDBIe / StALOST //, pod reliéfem stojí: KDIZ SLuNCe / RaNo WIchazi / S MODLITBou K Bohu / - - - Prihazi //. Na dříku podstavce: KDO ZLOřeCZi / s DIABLeM Pase / BuDiss POVeDOMO /ChAse //. - Na zadní jihozápadní straně: V nejhornější partii pylonu stojí sekaný letopočet 1781, níže se v sekaném rámu postrádajícím reliéf nachází rozsáhlý nápis: K VIETssi CZTI / A SLAVIE BOSKI / IRZI FJIALA MINAR / LhOTSKI Této ssTATue / Jest PuVODCE / S POMOCI Tež / ZDeJssi OBCe / Jini tAKI K TOMu skutku / OtevřeLi svoji RuKu / Kteráž Obec ZAchoVATi / ZAVAZILA sVOJe DJeTi / to tehDI MAje VeDeti //. Sekaný rám na dříku podstavce je prázdný.