městský dům

Volně stojící zděný dům byl vystavěn na obdélném půdorysu a završený valbovou střechou krytou bobrovkami a s dvěma vikýřky na užších stranách a třemi vikýřky na západní podélné straně. Dům stojí na svažitém terénu a je dvoupodlažní s obytným podkrovím. Z východní podélné strany, šestiosé, kterou je otočen do ulice, se jeví jako přízemní, ačkoliv odtud je přístup do horního (obytného) podlaží. Vedle hlavního vstupu (uprostřed) je vlevo při kraji ještě malý obdélný vchod do dolního podlaží. Z druhé, sedmiosé, strany z přilehlé zahrádky vedou dva vstupy do dolního podlaží, kde je sklep, dílna a komory. Krátké strany domu (severní a jižní) jsou bez os, ale severní strana je uzavřena obdélným vstupem do horního podlaží. Ke kraji jižní stěny přiléhá zděná zeď s vraty oplocující zahradu při domu z uliční strany. Na zeď navazuje pletivový plot uzavírající pozemek s domem z ostatních stran. Okna domu, osazená v líci, jsou osmitabulková, s drobným parapetem a šestitabulková bez parapetu v dolním podlaží na západní straně. Okna lemují šambrány, na východní straně s drobnou profilací a na západní straně hladké. Rovněž vstup na severní straně (s dřevěnými dveřmi) je lemován hladkou šambránou. Obdélný vstup do domu z ulice je mírně zvýšen nad úroveň terénu a osazen v kamenném ostění, nad kterým je podélný prosklený nadsvětlík v dřevěném profilovaném orámování. Vstup je uzavřen dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s velmi bohatým řezbářským dekorem s plastickými vegetabilními motivy. Vstup do domu ze západní strany vlevo je obdélný, uzavřený dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s výplněmi. (Pokračování popisu na DL) Předmětem ochrany je dům čp. V-13, ohradní zeď a pozemky č.parc. 35/1, 35/2. Pokračování popisu: Vstup vpravo, původně vjezd do domu, je zaklenut stlačeným obloukem a lemovaný hladkou šambránou s hlavním plastickým klenákem ve vrcholu a plastickými kubickými hlavicemi v základu oblouku. Vrchní partie oblouku byla druhotně vyzděna, vstup je uzavřen dřevěnými dveřmi s polemi z diagonálně skládaných prken. Na západní straně tvoří třetí osu zleva v dolní části výklenek se segmentovým obloukem, kde je umístěna kamenná plastika. Fasádu člení plastická bosáž v nároží a profilovaná kordonová římsa. Hlavní římsa je rovněž profilovaná. Dům je omítnut nahrubo omítkou s příměsí okrového pigmentu, detaily (šambrány, římsy, bosáž), které jsou hladké, jsou smetanově bílé. Oběma podlažími prochází při východní straně chodba, ze které se vstupuje do jednotlivých místností situovaných na západní straně. Jednotlivé prostory jsou mezi sebou průchozí. Rovněž nově zhotovené místnosti v rámci úpravy podkroví jsou řazeny za sebou. Prostory v dolním podlaží jsou klenuté plackou, místnosti v horním podlaží jsou plochostropé. Dispozice domu zůstala zachována. Ohradní zeď při domu je sedlovitě zakončená, krytá vrstvou taškové krytiny a omítnuta shodně jako dům. Ve zdi jsou vsazena dvoukřídlá dřevěná vrata ze skládaných prken, natřená tmavohnědým nátěrem.