fara

Fara čp. 20 stojí volně mimo ostatní zástavbu na Z straně návsi. Jedná se o zděný (odpadaná omítka odkrývá v přízemí převážně pískovcové kvádry/ nárožní opěráky cihly) patrový objekt obdélného půdorysu krytý valbovou střechou s bobrovkami, orientovaný podélnou osou ve směru SZ-JV. Stavba se pohledově uplatňuje v prostoru návsi 2 průčelími (SV a JV) se dvěma opěrnými pilíři na nárožích. Jednoduché fasády jsou pravidelně pročleněny okenními osami (podélná průčelí s 5 okenními osami + boční JV se 3 okenními osami), v mezipatrové části pásovou římsou a barokně profilovanou římsou korunní. Hlavní vstupy do objektu v ose návesního a dvorního průčelí (zde s kamennými stupni vyrovnávající snížený terén) jsou řešeny v podobě pravoúhlých portálů s kamenným ostěním se světlíkem v nadpraží. Všechny okenní otvory mají štukové šambrány s motivem uší a kapek. Přízemí je klenuté valenou klenbou s trojbokými výsečemi. Místnosti patra jsou plochostropé. Za domem (k JZ) se rozprostírá pravidelný dvůr s hospodářským zázemím (JZ rohu stojí víceúčelový hospodářský objekt + na Z straně kolna). K SZ průčelí přiléhá nevelká zahrada (pp.94). Celý areál je ohraničen novodobým drátěným plotem. Vstup do dvora z návsi (z V) uzavřený plechovými vraty je situován mezi budovu a dochovaný úsek kamenné ohradní zdi. Předmětem ochrany je fara čp. 20 a vymezené pozemky.