venkovská usedlost

Areál zemědělské usedlosti stojí na jižní straně návsi. Skládá se z obytného stavení s navazující hospodářskou budovou, špýcharu umístěného proti obytnému stavení na severní straně areálu a domku, který stojí v zahradě na severovýchodní straně areálu. Součástí souboru staveb je rovněž ohradní zeď s brankou a dvorními vraty vsazenými v mohutných zděných pilířích se stříškami krytými bobrovkami. Ohradní zeď tvoří severní hranici areálu. (Interiér usedlosti nebyl zpřístupněn.) Areál zemědělské usedlosti stojí na jižní straně návsi a skládá se z obytného stavení s navazující hospodářskou budovou, špýcharu umístěného proti obytnému stavení na severní straně areálu a domku, který stojí v zahradě na severovýchodní straně areálu. Součástí souboru staveb je rovněž ohradní zeď s branou s dvorními vraty vsazenými v mohutných zděných pilířích se stříškami krytými bobrovkami. Ohradní zeď tvoří severní hranici areálu, její součásti jsou dva vjezdy. Interiér usedlosti nebyl zpřístupněn. Obytné stavení je situované po pravé straně vjezdu, má obytné jádro, na které navazuje chlév a stodůlka. Objekt je přízemní obdélného půdorysu, štítově orientovaný do návsi, zděný z lomového kamene, částečně z pálených cihel, ve dvorním a hlavním štítovém průčelí opatřen hladkou fasádou okrové barvy. Nároží jsou zvýrazněna širokou bosáží bílé barvy. Čelní průčelí je trojosé se třemi dvoukřídlými segmentově ukončenými okny členěnými na šest tabulek. Okna jsou orámována šambránou bílé barvy. Trojúhelníkový štít je oddělen od přízemí masivní římsou krytou stříškou z bobrovek. Vlastní štít okrové barvy je ohraničen pásem bílé barvy mírně vystupujícím z omítky. Z jednotlivých rohů vybíhá plastický motiv čtvrtiny slunečního kotouče rovněž bílé barvy. V horní třetině štítu jsou prolomeny dvě menší dvoukřídlá okénka zvýrazněná segmentovou nadokenní římsou. Střecha stavení je sedlová, krytá eternitovýni šablonami. Komín je cihlový, omítnutý. Na obytné křídlo domu v ose nasedá hospodářská část, která však nekopíruje jeho celou štítovou stěnu. Úroveň hřebene střechy je vyšší než vlastního obytného stavení. Hospodářská část je mladšího původu, zděná z převážné části z lomového kamene, částečně z pálených cihel. Povrch je opatřen hladkou omítkou šedé barvy. Skládá se z prostory komory s vlastním topeništěm, chlévů a stodůlky. Vstupní dveře do chléva jsou prkenné jednokřídlé s jednoduchými trámkovými zárubněmi, vedle nich z obou stran byly umístěny dvě jednoduchá okna a třetí větší otvor na vhazování sena uzavřený prkenným bedněním. Nad vstupem a všemi otvory jsou prolomeny drobné větrací otvůrky mající funkci holubníku. Prostora za chlévem sloužila jako stodůlka. Široký vjezd ze dvora do stodůlky je uzavřen mohutnými dvoukřídlými prkennými vraty, přičemž v pravém křídle jsou vsazena dvířka. Střecha hospodářské části je sedlová, krytá pálenými taškami. Komín je zděný z pálených cihel, neomítnutý, jeho hlava formována římsami. Špýchar orientovaný proti obytnému stavení, okapově k místní komunikaci, je přízemní obdélného půdorysu, zděný z lomového kamene a pálených cihel (především štíty). Hlavní štítové průčelí a okapové průčelí směrem k návsi má hladkou fasádu okrové barvy, orámovanou pásem bílé barvy mírně vystupujícím z omítky. Trojúhelníkový štít je stejně jako u obytného stavení oddělen od přízemí římsou krytou bobrovkami. V horní třetině štítu je prolomen menší segmentově ukončený otvor orámovaný šambránou. Střecha stavení je sedlová krytá bobrovkami. Domek umístěný v zahradě nebyl zpřístupněn. Předmětem památkové ochrany je obytné stavení usedlosti čp. 29 s navazujícími chlévy, špýchar, domek, ohradní zeď s branou a dvěma vjezdy a příslušné pozemky.