kostel sv. Mikuláše

Jednolodní orientovaná stavba, vyzděná z lomového kamene, omítnutá. Sestává z obdélníkové lodi a čtvercového, stejně vysokého presbytáře, který je v závěru otevřen a prodloužen osmibokou kaplí. K severní stěně presbytáře přiléhá nízká čtyřpodlažní věž, jejíž podvěžní prostora slouží jako sakristie. Ke středu západní stěny lodi přiléhá zhruba čtvercová předsíň, k severnímu boku předsíně přiložený přístavek se schodištěm ke kruchtě. Střecha lodi sedlová, na věži valbová, na kapli stanová, ukončená osmibokou lucernou s cibulovitou bání), na předsíni střecha pultová, krytina: eternitové šablony (pod nimi zčásti dochovaný šindel). Omítky fasád štukové bez členění. Sokl vyznačený pásem hrubé omítky, korunní římsa výrazněji profilovaná. Západní průčelí vrcholí plošným, římsou odděleným štítem, který zakrývá úhel střechy; šikmá ramena štítu jsou obloukově prohnutá, lemovaná předsazeným štukovým páskem; střední díl štítu s oválným okénkem uprostřed je ukončen segmentově zakřivenou římsou s přímými okraji, uprostřed ve vrcholu štítu železný zdobně kovaný kříž. Loď osvětlují na bocích pravoúhlá okna v hlubší špaletě s vloženou proplétanou mříží. Bohatěji je členěna oktogonální kaple – v jejích nárožích jsou vloženy opěráky a ve všech stěnách (s výjimkou závěru) obdélníková okna v lištových šambránách s uchy, v ostění všech oken voštinové mříže. Pod korunní římsou presbytáře provedeno po obvodě sepnutí z pásového železa. Věž na zhruba obdélném půdorysu má v úrovni koruny lodi líc všech stěn výrazněji uskočený, ústupek krytý prejzy; ve východní stěně obdélný vchod s nadsvětlíkem (dveře svlakové s pásovými závěsy – 2. pol.18.stol. ?), podvěží (sakristie) osvětleno od S obdélným oknem; v 1. patře věže na V štěrbinové pravoúhlé okénko, 2. patro bez oken, ve 3. patře na každé straně obdélné okno s půlkruhovým záklenkem, kryté v líci obdélným dřevěným rámem s prkennými žaluziemi.