děkanství

Nárožní jednopatrový dům je krytý vysokou valbovou střechou. V celém rozsahu je dům kamenný, bez omítek s analyticky odkrytými články, pouze okna (všechna dvoudílná dvoukřídlá s dělením do "T") jsou lemována omítkovými šambránami. Hlavní vstup do domu je situován v jižním průčelí obráceném ke kostelu sv. Bartoloměje. Na západní konec tohoto průčelí navazuje půlkruhově sklenutá kamenná brána, dosahující úrovně parapetní římsy prvního patra domu. Severní nároží východního průčelí podpírá opěrný pilíř. K pilíři je přisazena druhá brána. Odhalené výklenky ve východní fasádě jsou využity k umístění barokních plastik - sv. Vít, původně z kostela sv. Víta v Zálabí a sv. Juda Tadeáš, který stál na starém kolínském dřevěném mostě. Předmětem ochrany je budova děkanství a k tomu náležející pozemek s ohradní zdí a branami. Součástí budovy jsou sochy sv. Víta, sv. Judy Tadeáše, sv. Václava (od r. 2005 v lapidáriu) a pamětní deska děkana Hynka z Ronova.