venkovská usedlost

Statek je umístěný u potoka v severní části vsi; skládá se ze tří objektů rozmístěných kolem obdélného dvora. Z obytného domu - situovaného v severní části areálu a podélně orientovaného k místní komunikaci - který na východě pokračuje dvorním křídlem se stodolou a z budovy chlévů umístěné na západní straně dvora. Jižní strana dvora je dnes otevřená do zahrady (v minulosti zde stávala menší kůlna, zbořena v r. 1972), avšak pod terénem se nachází jednoprostorový sklep. Do areálu vedou dvě brány; hlavní historická brána je umístěná v SZ části areálu mezi obytným stavením a hospodářským objektem s chlévy a špýcharem, vedlejší vjezdová brána je situovaná v SV části, za hospodářským křídlem. Celý areál je obehnán zděnou ohradní zdí. Obytné stavení - přízemní zděný dům, částečně s obytnou půdou, krytý sedlovou mírně zvalbenou střechou z eternitových šablon. Trojdílná dvoutraktová dispozice - vstup situovaný na střední osu vede do síně, na kterou navazuje v zadním traktu umístěná prostora (původně kuchyně) sklenutá plackovou klenbou, vlevo jsou světnice s rovným stropem, vpravo komory (novodobě zobytněné) zaklenuté plackovou klenbou, respektive valenou klenbou (komora v zadním uličním traktu). Napravo od vstupu je při zdi umístěné dřevěné schodiště na půdu. Půda je ze 2/3 obytná, z části slouží jako komora. Jednomlatová stodola je zděná převážně z kamenného zdiva, krytá sedlovou střechou z pálených tašek bobrovek. Pod severní části stodoly je umístěn jednoprostorový valeně zaklenutý sklep. Hospodářský objekt na západní straně obsahuje chlévy a špýchar umístěný při severním průčelí. Prostory chlévů jsou klenuté; jižní část je zastropená klenbičkami do traverz, na ní navazuje část s plackovými klenbami, dále prostora s podélně položenými segmentovými klenbami svedenými do pasu a těsně před špýcharem je prostora s příčně položenou segmentovou klenbou, respektive v zadním traktu místnost s kolmo položenou valenou klenbou. Špýchar má dnes trámový strop, ale na stěnách jsou patrné otisky po klenbách (plackové klenby svedené do pilířků). Sedlová střecha je krytá pálenou taškou. Dvůr je vydlážděn většími kamennými oblázky. Předmětem ochrany je usedlost čp. 3 - sestávající z obytného domu s hospodářským zázemím (chlévy, stodolou), sklípku, hlavní brány a dvora, ohradní zdi s vedlejší bránou a pozemků areálu.