městský dům

Areál domu, zvaného "Česká chalupa", se rozkládá ve svahu stoupajícím severně od hlavního náměstí na rohu ulic U hluboké studny a Kamenné. K domu se pojí na záp. straně nevelký dvorek čtvercového půdorysu, uzavřený k S. do ulice ohradní zdí s vjezdem. Ve dvoře stojí tři malé provozní stavby, které nejsou, stejně jako ohradní zeď, předmětem ochrany (pouze plocha dvora). Jižně od vlastního domu leží dnes travnaté mírně se k J. svažující prostranství, na němž stával dům čp. 132 pozdně gotického původu, zbořený r. 1957. Pozůstatky destruovaného domu, obvodová, dnes ohradní pravoúhle se zalamující zeď a tarasní zídka, do nichž jsou vloženy fragmenty gotických ostění oken a portálů, i vnitřní plocha travnatého prostranství, pod nímž jsou zčásti zasypané sklepy, jsou součástí památkového areálu domu čp. 133. Předmětem ochrany je: dům čp. 133 (bez přístavků provozních budov ve dvoře), dvůr před domem čp. 132 s ohradní a tarasní zdí (bez vlastního domu) a pozemky vymezeného areálu.