venkovská usedlost

Areál usedlosti čp. 14 se nachází na severní straně návsi (při její západní straně), ve svahu klesajícím směrem do údolí s malým vodním tokem. Obytný roubený dům, orientovaný hlavním štítovým průčelím do prostoru návsi se nachází na severní straně předního travnatého dvora. Na podélnou osu domu dále navazuje špýchar. Naproti špýcharu, při jižní straně předního dvora stojí zděné chlévy (orientované podélnou osou ve směru SV-JZ) s otevřenou kolnou rámové konstrukce. Přední dvůr západním směrem plynule přechází v zatravněnou plochu zadního dvora (či bývalé zahrady), na jehož konci stojí velká průjezdní roubená stodola. Areál je směrem do návsi uzavřen laťkovým plotem (na nízké kamenné podezdívce, kryté cihlami) s vjezdem a postranní brankou. Předmětem ochrany je roubený dům, špýchar, roubená stodola a pozemky vymezeného areálu.