venkovská usedlost

Usedlost situovaná v západním rohu jižní fronty návsi je vklíněná mezi usedlosti čp. 1 a čp. 3. Směrem do návsi stojí pouze brána s brankou. Jednotlivé objekty se rozkládají kolem nepravidelného dvora, jehož podélná osa vede ve směru S-J. Na severní straně dvora stojí patrový obytný dům, orientovaný podélně k návsi, od níž je však - vzhledem k tvaru parcely usedlosti - odsazen. Západní stranu dvora uzavírá patrové hospodářské stavení, východní stranu špýchar a drobné hospodářské stavby a jižní stranu dvojice stodol. Část jižní strany zahrady, rozkládající se za stodolami, vymezuje ohradní zeď s nízkou pilířovou bránou. Předmětem ochrany je špýchar, hospodářská budova, brány s ohradní zdí, stodoly a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněný dům usedlosti čp. 2, kotce, přístavky a míchárna.