kašna

Na spojnici brány do zámeckého areálu a radnice se v centru náměstí nachází hlavní městská kašna. Kamenná polygonální nádrž s širším nízkým přízemním soklem je v jednotlivých zalomeních vertikálně akcentována hmotovým zdůrazněním ve formě lezén, přecházejících spolu se stěnami nádrže skrze horizontální průběžnou profilaci do hladké svrchní plochy hrazení. V centru nádrže je umístěn hranolový kamenný sokl, přecházející odstupněný ve výši vrcholu hrazení skrze průběžnou profilaci do hranolového soklu s vertikálně probíranými hranami. V centru této části se nachází plastické maskarony, z jejichž úst jsou vyvedeny ornamentálně kovovými rozvilinami bohatě profilované chrliče vody, jejichž ústí je vždy posléze podpíráno samostatnými kovovými tyčemi ze dna nádrže. Na bohatě profilovanou římsovou hlavici střední části pilíře navazuje hranolový soklu s odsazenou horizontální průběžnou profilací, tvořící vlastní podstavec sochy, usazené na vrcholu kašny. Představuje typ mladé dívky, která stojíc v mírném kontrapostu a oděna do staroněmeckého kroje s volně skládanými šaty se šněrovacím živůtkem, drží s lehce pozvednutou sukní levou rukou v pravé ruce džbán. Pohledově k severu orientovaná postava vrcholí v mírně k levému rameni skloněné a čepcem zakryté hlavě.