dům

Jednopatrový zděný (přízemí smíšené zdivo a cihla, patro a terasa cihla) omítaný dům s asymetrickou sedlovou střechou sevřenou požárními štíty a pokrytou keramickými pálenými drážkovými taškami. Ze střechy vystupují dvě hranolová neomítaná komínová tělesa vyzděná z bílých vápenopískových cihel. Hlavní fasáda s plošným geometrickým členěním provedena v tvrdé omítce, ostatní fasády jednoduché, hladce omítané. Dům v přízemí obsahuje obchod a v patře byt. Na západní straně hlavní hmotu ještě rozšiřuje podsklepená část se zvýšeným přízemím a plochou střechou sloužící jako terasa. Úzký pás pozemku před hlavním jižním průčelím je ohrazen nízkým kovovým plůtkem tvořeným dekorativní mříží. K severovýchodnímu nároží terasy se připojuje hospodářské stavení (2). Jižní podélné průčelí obrácené do návsi je pětiosé, s nejvýrazněji členěnou fasádou provedenou v tvrdé omítce. Přízemí s mírně předstupujícím soklem ukončuje obdélné podélné pole vymezené hladkou páskou, patro pak člení průběžná podokenní profilovaná římsa, která plynule přechází v korunu poprsně balkónu ve střední ose, k bokům okenních otvorů v patře přisazeny krajními pásky členěné lisény „nesoucí“ přímou nadokenní římsu s plošným členěním. Fasáda je ukončena hladkou korunní římsou podloženou jednoduchou profilací, na kterou dosedá nízká půdní nadezdívka ukončená hladkou korunní římskou, ve střední ose ještě vystupuje zděné čelo vikýře s pultovou střechou (patrně kryto plechem) a s obdélně podélným okenním otvorem. Po stranách vikýře ještě přiléhají nižší pravoúhlé atikové nadezdívky, členěné stejně jako čelo vikýře hladkými nárožními lisénami nesoucími hladkou korunní římsku. Po stranách atikových nadezdívek jsou na koruně půdní nadezdívky osazeny plechové nástřešní žlaby a při krajích fasády po jednom svodu (vše pravoúhlého profilu, patrně první pol. 20. stol.). Střední partii přízemí, v rozsahu tří os, zaujímá výkladec se vstupem ve středové ose fasády. Dřevěný výkladec patrně pochází z doby přestavby v první pol. 20. stol., dveře ve středové ose jsou jednokřídlé, prosklené plochy a vstup na lícní straně chrání rolovatelná kovová mříž. Na vnitřní straně v ose pevného rámu vždy po jednom otvíravém křídle s dobovým kováním (zapuštěné závěsy se zaobleným koncem a jednoramenné mosazné kličky). V západní krajní ose fasády je na výšku obdélný vstup s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi rámové konstrukce s dobovým kováním (první pol. 20. stol.) osazenými za lícem. Rám má příčlí oddělený prosklený nadsvětlík. Křídla jsou cca ze tří čtvrtin prosklená ornamentálním čirým sklem, na lícní straně chráněným mříží s geometrickým dekorativním motivem (stejně řešeno i zasklení nadsvětlíku). Ve východní krajní ose přízemí je na výšku obdélný okenní otvor s nízkou parapetní římskou a dřevěnou dvojitou dvoukřídlou výplní osazenou za lícem (první pol. 20. stol.). Okenní rámy jsou děleny poutcem, nad ním výklopná ventilačka a pod ním dvě nečleněná křídla. Dochováno dobové mosazené kování a zapuštěné závěsy, stejně jako mechanismus, jímž se ovládalo otvírání ventilaček. Nad krajními osami je v obdélném poli ukončujícím fasádu přízemí po jednom geometrickém dekorativním reliéfu provedeném v tvrdé omítce. Ve střední ose patra předstupuje před líc fasády balkón, jehož poprseň tvoří pouze hladké nárožní pilířky a horní „břevno“ přecházející z profilu podokenní římsy patra, pole pak uzavírají dekorativní mříže s geometrickým motivem. Vstup na balkón je na výšku obdélný, s dřevěnou dvojitou dvoukřídlou výplní rámové konstrukce osazenou za lícem (první pol. 20. stol.). Horní část řešena stejně jako okno, tzn. s poutcem, ventilačkou a nečleněným prosklením, spodní část (cca třetina) má slabší plnou výplň, pod kterou je na lícní straně vnějších křídel masivní dřevěná okapnice. Vnější ventilačka osazena pískovaným sklem s dekorem se secesním motivem. Dochováno dobové mosazené kování a zapuštěné závěsy. V polích vedle vstupu na balkón uchyceny kovové dekorativní fasádní držáky na prapor. V ostatních osách patra jsou na výšku mírně obdélné okenní otvory, v nichž jsou osazeny výplně stejného typu jako ve východní ose přízemí. Podkrovní vikýř prosvětluje podélně obdélný okenní otvor uzavřený dřevěným dvojitým trojdílným oknem (první pol. 20. stol.). Dochovány dobové mosazné jednoramenné kličky a zapuštěné závěsy se zaoblenými konci. Západní průčelí z větší části zakrývá hmota terasy, s pochozí plochou v úrovni mezipodesty schodiště nad prvním patrem, která je dnes krytá novodobou pultovou střechou dřevěné konstrukce. Hmota terasy je ustoupena za jihozápadní nároží, průčelí domu je bez otvorů a přechází na něj podokenní římsa patra ukončená u jižní zdi terasy, v patře pak přechází hlavní korunní římsa a obíhá i na severní průčelí domu. Západní štít je hladký trojúhelný, v patě zvýšený půdní nadezdívkou a v šikmých stranách hladce orámovaný. Krytina ukončena oplechováním přecházejícím i přes hranu orámování štítu. Vstup na terasu z mezipodesty schodiště do podkroví je na výšku obdélný, uzavřený dřevěnými jednokřídlými dveřmi rámové konstrukce s dobovým kováním (první pol. 20. stol.). Ve štítu dvě na výšku obdélná okénka s nečleněnými výplněmi, větší okno osvětlující výstupní rameno schodiště má novodobou zdvojenou výplň, menší okénko do podkrovní prostory u štítu je dřevěné dvojité (částečně z první pol. 20. stol.). Fasády terasy jsou hladké, nečleněné. Na jižní straně dvě okenní osy ve zvýšeném přízemí, pod nimi pultová stříška kryjící cca trojúhelnou plochu se studnou, směrem do návsi uzavřeno plůtkem a plaňkovou výplní se vstupem z východu. Okenní otvory jsou čtvercové, se společnou přímou podokenní římsou. Výplně dřevěné dvojité dvoukřídlé (první pol. 20. stol.), dochované včetně dobového kování (mosazné olivy) a závěsů. V ose západního průčelí terasy jedno na výšku obdélné okénko s dřevěnou jednokřídlou dvojitou výplní (první pol. 20. stol.) dochovanou včetně kování. Severní průčelí má tři okenní osy, ve dvou východních jsou na výšku obdélná okénka, stejná jako v západním průčelí. V západní ose mírně na výšku obdélný okenní otvor s dřevěnou dvojitou dvoukřídlou výplní (první pol. 20. stol.) osazenou za lícem a dochovanou včetně dobového kování. Na východní straně, předstupující před severozápadní nároží domu, je v přízemí vstup do sklepa a při nároží svod z terasy. Plocha terasy dlážděna novodobou dlažbou, poprseň tvoří hladké hranolové pilířky nesoucí hladký vodorovný překlad krytý taškami. Pole vyplňují mříže s geometrickým dekorem. Na západní straně, v místě jednoho pilířku poprsně, vystupuje nadvýšené komínové těleso vyzděné z režného zdiva z bílých vápenopískových cihel. Severní podélné průčelí obrácené do úzkého podélného dvorku, na severní straně vymezeného hospodářským stavením, je pětiosé, hladké, členěné pouze korunní římsou plynule přecházející z východního a západního průčelí. Nad korunní římsou nízká půdní nadezdívka s plechovým nástřešním žlabem pravoúhlého průřezu a při nárožích patrně mladší svody kruhového průřezu. Ve střední ose přízemí je obdélný vstupní otvor s předloženým kamenným stupněm a tesařským ostěním s nadsvětlíkem. Za lícem osazeny dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce (patrně kol. pol. 19. stol.), zdobené klasicistními motivy (kanelování a výzdoba hlavice klapačky) a s dochovanými vnějšími esovitými závěsy s dvoudílnými háky a mosazným klíčovým štítkem s klikou. Výplň nadsvětlíku dělena svislými příčlemi do tří tabulek s dekorativním zasklením. Na lícní straně tesařské zárubně byla sekundárně doplněna novodobá dvoukřídlá výplň (na způsob dveřnic) a v nadsvětlíku svařovaná mříž. Východně od vstupu jsou dvě okenní osy, zbytek přízemí bez otvorů. Okenní otvory na výšku obdélné, s dřevěnými dvoukřídlými výplněmi osazenými za lícem (patrně druhá pol. 19. stol.). Okenní rám je dělený poutcem, nad ním vyklápěcí ventilačka a pod ním nečleněná křídla s klapačkou se zdobenou hlavicí. Dochováno dobové kování (některé mosazné olivy, rohovníky) a bambulkové závěsy. Na rubové straně vnitřního okna ještě volné bambulkové závěsy, zřejmě po pro okenici. Při západním nároží v mezipatře jeden podélně obdélný okenní otvor osvětlující schodišťový prostor, uzavřený dřevěnou dvojitou trojdílnou výplní (první pol. 20. stol.), stejné okno je i na vyšší mezipodestě, okna mají částečně dochované mosazné jednoramenné kličky a dochované závěsy. V patře jsou čtyři okenní osy, otvory mírně na výšku obdélné s výplněmi stejnými jako v krajních osách jižní fasády. Východní štítové průčelí je dvouosé, hladké, členěné pouze přecházejícími římsami (podokenní a korunní). V osách velmi mělké na výšku obdélné vpadliny symbolizující slepá okna (v přízemí možná skutečné zazdívky). Štít v patě mírně navýšený půdní nadezdívkou je trojúhelný, hladký, na šikmých stranách hladce orámovaný. Krytina ukončena oplechováním jako na protější straně. Ve štítu dvě na výšku obdélná okénka uzavřená dřevěnými jednoduchými jednokřídlými okénky (první pol. 20. stol.) s dochovaným kováním a závěsy.