dvě brány a ohradní zeď

Venkovská usedlost čp. 2 obdélného protáhlého tvaru s budovami kolem dvora je situovaná podél hlavní průjezdné silnice a je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra vsi. Areál usedlosti je umístěn v severní části obce Velká a jeho vstupní průčelí se dvěma branami je orientováno k jihu, k silnici. Památková ochrana se vztahuje na dvě vjezdové brány s ohradní zdí. Vjezdová brána s polokruhovým otvorem je ukončena atikou s prolamovanými konvex-konkávními obloučky a se středovým polokruhem. Ve středu atiky je polokruhová nika zaklenutá konchou. Polokruhový vjezd je lemován štukovým orámováním s postraními a vrcholovým klenákem. Vrata dvoukřídlá, v horní polovině laťová. Zadní brána je tvořena shodně jako hlavní brána, má stejný tvar, jen v menší velikosti. Otvor zaklenut polokruhově, opět lemován, ale je zazděn. Spojující nižší cihelno kamenná zeď je omítnuta, koruna zdi kryta taškami. Zeď spojuje obě brány. Mezi bránami stával ve dvoře podél ohradní zdi objekt, který byl zbořen. Dnes zůstala pouze obvodová stěna, která zároveň tvoří ohradní zeď usedlosti.