venkovská usedlost

Usedlost hákové dispozice v prostoru jižní části návsi obce Drahany, tvoří přízemní dům orientovaný ve směru sever - jih, na západní straně s kolmo napojenou hospodářskou částí. Zděná stavba z části z pálených a v části z nepálených cihel je postavena na mírně předsazené podezdívce ze skládaného lomového kamene. Původně byl dům opatřen hliněnou omítkou (nyní provizorně pletivo a cementový nástřik), lokálně se zachovanými úseky vápenných líček. Obytná část v jižní polovině domu je průchozí síní oddělena od patrové komory na severní straně, na kterou směrem do dvora navazuje prostor chléva a kůlny pod společnou střechou s krytým zápražím. V síni je výlez na půdu a za druhotnou zazdívkou topeniště pod širokým původně průlezným komínem. Dům je ukončen sedlovou střechou se skládanou šablonovou vláknocementovou krytinou šedočerné barvy, položenou v části přes původní šindelovou krytinu. Střecha je ukončena na jižní straně štítem, krytým svislým bedněním. Na severní straně je střecha prolomena obslužným vikýřem s valbovou stříškou a jednokřídlými svlakovými dveřmi. Hlavní východní vstupní průčelí je trojosé, v jižní části prolomeno dvojicí obdélných výškově orientovaných oken s cihlovým parapetem pod cementovou mazaninou. Okna jsou kastlová čtyřkřídlá, dělená do kříže s profilovanou klapačkou a zaoblenými panty. Stejného provedení jsou i okna na jižní štítové straně. Vstup ve střední ose tvoří zapuštěné dveře s předsazeným schodištěm o dvou stupních. Secesní dveře s odděleným trojdílným nadsvětlíkem jsou kazetové v ploše s dvojlinkou a po stranách s perlovcem. Střední pole je doplněno věncem, spojeným sponou se závěsy v horní části a trojlistem. Spodní kazeta a nadsvětlík jsou odděleny vodorovnými lištami s terčíkovým dekorem. Severní polovinu fasády průčelí tvoří ve dvou úrovních nad sebou zazděná odvětrávací okénka patrové komory s cihlovými pasy. Severní fasáda usedlosti je nečleněná bez okenních otvorů. Západní krátké hospodářské křídlo je v části zděné a v části tvořené dřevěnou nosnou konstrukcí, uzavřenou na severní a západní straně stěnami s podélným bedněním. Tato část stavby s funkcí kolny a dřevníku je přístupná ze severní strany jednokřídlými svlakovými dveřmi. Prostor dvora byl původně na jižní a západní straně od prostoru návsi oddělen úsekem dřevěného oplocení s jednokřídlou brankou. Mezi zápražím západního dvorního křídla a bývalého dvorku se nachází torzo obvodového omítaného zdiva drobné hospodářské stavby čtvercového půdorysu s pravoúhlým vstupem a dřevěným překladem na severní straně.