lokalita 1

Západní, jižní a severní svahy Sv. Kopečka a přímé okolí baziliky Navštívení Panny Marie jsou chráněny ochranným pásmem před nežádoucími negativními vlivy stavební činnosti, a to od úplného zákazu novostaveb pozemních objektů a výsadby nových stromů až po přesnou regulaci rozměrů novostaveb. Regulativy společné pro celou lokalitu 1: Veškeré změny ve způsobu obhospodařování a využití nemovitostí v ochranném pásmu, zejména terénní a komunikační úpravy, vodohospodářské úpravy, stavební úpravy, výstavba a změny v zemědělském a lesním hospodářství mohou být prováděny jen se souhlasem referátu kultury Okresního úřadu Olomouc (od 1.1.2003 Magistrátu města Olomouce), a to při dodržení podmínek stanovených v jednotlivých lokalitách. Na celém území lokality 1 lze měnit typ kultury jen se souhlasem referátu kultury. Jen ve výjimečných případech, kdy změna kultury bude mít prokazatelně příznivý dopad na vzhled lokality, lze připustit jinou změnu kultury, než změny na ornou půdu nebo louku. Při případném dělení parcel nelze tyto oplocovat. Změna kultury na stavební plochu je možná u následujících parcel: 1) celá parcela 1255, 1254, 1253, 72, 76, 75, 77, 78, 79 a části parcel 1248/3, 1248/2, 1248/1 přiléhající k ulici Elišky Junkové a omezené maximálně delším rozměrem parcely č. 76, u kterých lze připustit změnu na stavební pozemek a výstavbu obytných domů, a to tak, aby případné novostavby zachovávaly maximální vzdálenost od uliční čáry danou objektem na stavební parcele 77. Při výstavbě platí podmínky 3. regulačního pásma. 2) část parcely 1058/1 přiléhající k parcele 1056/1 a omezená myšlenou čarou rovnoběžnou s ulicí Toveřskou ve vzdálenosti max. 150 m, kde je výhledově počítáno s výstavbou sociálních bytů. Zároveň platí podmínky 3. regulačního pásma. 3) parcela 138 a část parcely 151 přiléhající k parcele 138 omezená hranicí extravilánu, kde je možno obnovit dříve zbouraný objekt hostince pro návštěvníky poutního místa. Objekt musí zachovávat maximální výšku dvě nadzemní podlaží + podkroví. Půdorysné rozměry mohou v tomto případě překročit 20 x 15 m. V případě rekonstrukce elektrického vedení a transformoven je nutno užít kabelizovaného rozvodu a transformoven v kioskovém provedení. V poutní aleji je vyloučena pojížďka automobilů. Je žádoucí vydláždění a úprava pěší cesty a postupná obnova stromů. Přitom je nutno zachovat původní šířku aleje.