dům

Areál zahrnuje dům a dvůr. Jednopatrový dům na charakteristické parcele přiléhající na systém městského opevnění. Je třetím domem od nároží směrem od Dolní brány. Uliční průčelí je čtyřosé, hladké, členěné pouze kordonovou římsou a římsou korunní. Otvory jsou souměrné, na čtyři okenní otvory v patře navazují tři okenní otvory v přízemí a vstupní otvor, okno v přízemí vpravo je umístěno v mělké nice zakončené segmentem, obdobně vstupní otvor je situován vlevo a končí rovněž segmentem. Průčelí vrcholí atikou o výšce cca 1,5m, v níž se nacházejí čtyři malé obdélné otvory, atika je zakončena pěti plnými obloučky a dvěma poloobloučky na pravé a levé straně. Dům není podsklepený, střecha je příčně sedlová. V minulosti objekt využíván pro bytové účely, dnes rovněž, v přízemí jeden byt, v 1 NP dva byty, z nichž jeden využívá ještě podkroví. Zadní průčelí domu je patrně zčásti tvořeno úsekem hradební zdi, který je chráněněný v rámci KP městské opevnění, r.č. ÚSKP 26239/3-3383, kat. č. 137402. Vstupní dveře jsou novodobé, dřevěné. Všechny průčelní okenní výplně jsou rovněž dřevěné, šestitabulkové, otvíravé. Průčelí vrcholí atikou o výšce cca 1,5m, v níž se nacházejí čtyři malé obdélné otvory, uprostřed rozdělené zdobnou novodobou mřížkou, atika je zakončena pěti plnými obloučky a dvěma poloobloučky na pravé a levé straně. Atika v minulosti pravděpodobně obíhala celý obvod domu, v půdních prostorech na východní štítové zdi je zachován její pozůstatek. Dvorní průčelí je charakteristické dřevěnou pavlačí, kterou mají téměř všechny zadní fasády tohoto hradebního okruhu. Okenní otvory v 1 NP zadní fasády jsou čtyři, shodné s otvory v uličním průčelí, druhým otvorem zleva se vstupuje na pavlač. Pavlač je krytá přesahující střechou a je umístěná na koruně zbytku hradby, která dosahuje v přízemí šířky cca 1,9m. V přízemí se nacházejí dva vstupní otvory a dvě okénka, jedno druhotně zvětšené, s výplní dřevěnou, otvíravou, opět členěnou do šesti tabulek. Dvorek je částečně dlážděný betonovou novodobou zádlažbou, částečně je zatravněn. Nenachází se na něm žádné stavby. Dvůr přechází v zahradu ukončenou terasou bývalé parkánové hradby, zahrada i hradba jsou již mimo areál KP.