dům

Areál zahrnuje dům a dvůr. Ve dvoře stopy zaniklého přístavku. Tarasní zeď není předmětem památkové ochrany. Dům je podsklepený. Střecha příčně sedlová. V minulosti dům sloužil jako obytný, stejně tak je to mu i dnes, v přízemí se nachází provozovna chladírenského servisu a jedna bytová jednotka, v patře pak jsou tři bytové jednotky, některé prostory jsou však neobydlené. Částí zadního průčelí domu probíhá úsek hradební zdi, která je chráněněna v rámci KP městské opevnění, r.č. ÚSKP 26239/3-3383, kat. č. 137402. Uliční průčelí je zcela fádní, ve druhé ose zprava se nachází vstupní otvor zakončený segmentem, jenž je vyplněn novodobými dvojkřídlými dveřmi, s horní polovinou prosklenou. Okna jsou dvojdílná, dvojkřídlá, osazená ve špaletě, čtyři okna v přízemí jsou členěná do kříže, okna v patře jsou šestitabulková, s výjimkou okna ve druhé ose zprava nad vstupem, které je nečleněné. Vlevo pod první a druhou okenní osou zleva je hmota průčelí prolomena dvojicí větracích otvorů ze sklepa, které jsou kryté plechovými dvířky. Zadní průčelí je členitější, architektonicky zajímavější. Vlevo je k domu připojené krátké otevřené dvorní křídlo. Dvorní křídlo je patrové. Přízemní prostor má traverzové stropy, směrem k sousednímu čp. 141 vedlo malé okénko, které je dnes zazděné, ale ještě je v něm osazená jednokřídlá výplň. Do patra se vstupuje skrze zahradu po třech kamenných stupních úzkých vstupním otvorem. Křídlo plynule přechází v balkón, který zasahuje do poloviny dvorního průčelí v patře a vede z něj vstup do chodby v patře objektu. Balkón je lemován kovovým ozdobným zábradlím, pocházejícím pravděpodobně ze začátku 20. století. Balkón je pozůstatkem pavlače, která pravděpodobně zaujímala dříve celou šířku průčelí. V patře je ve dvorním křídle situován původní záchodový přístavek. Situace dvorního průčelí je ovlivněna existencí dvorního křídla. Hmota průčelí je v přízemí prolomena dvojicí vstupních otvorů, z nichž levý je zakončen segmentem a nad dveřmi zůstal pozůstatek světlíku, dnes zasklený novodobými luxfery. Dveřní výplň je novodobá, jednokřídlá. Pravý vstupní otvor je užší, je prolomen v původní středověké hradbě. Vedle levého vstupního otvoru směrem do dvorního křídla je hmota v přízemí prolomena jedním pravoúhlým okenním otvorem, který je však v současné době slepý, zakrytý, nikoliv zazděný. V patře je hmota prolomena šesticí otvorů, z nichž dvě okna a jeden vstup vedou do pavlače, tři okna jsou v pravé polovině průčelí. Všechny okenní výplně jsou shodné, novodobé, dvojdílné, dvojkřídlé, nečleněné. Dvorek není vydlážděn, od zahrady je oddělen vysokou kamennou tarasní zdí. Zahrada již není součástí areálu KP. Tarasní zeď není předmětem památkové ochrany. V jeho jižní části při hranici se sousedním čp. 139 jsou patrné stopy zaniklého přístavku, který byl pravděpodobně zděný. Nad tarasní zdí vede schodiště do zahrady, která je zakončená na parkánové hradbě. Ze zahrady je pak přístupné patro dvorního křídla.