dům

Jednopatrový dům plynule navazuje na sousední domy v Horní ulici. Areál zahrnuje dům a dvůr. Novodobé zděné kolny ve dvoře nejsou předmětem památkové ochrany. Jedná se o jednopatrový dům s atikou, střecha příčně sedlová. Dům plynule navazuje na sousední domy v Horní ulici. Výraz jeho tříosého uličního průčelí prošel v posledním století jistým vývojem - v 19. století měl klasicistní formu, poté byla fasáda upravena na zcela hladkou a v 90. letech 20. století byla fasáda obnovena restaurátorským způsobem a průčelí bylo zvýšeno o atiku zakončenou zubořezem. Fasádě tak nyní dominují naznačené iluzorní původní okenní otvory se šambránami. Hmota přízemí je prolomena vpravo pravoúhlým vstupním otvorem, v němž jsou osazena dvojkřídlá novodobá vrata, s horní třetinou prosklenou. Vlevo jsou dva okenní otvory, s novodobými výplněmi, dvoukřídlými, dvojdílnými, členěnými do kříže, otvíravými do interiéru. Pod nimi se nacházejí dvě větrací okénka ze sklepa, která jsou kryta plechovými dvířky. Hmota patra je prolomena trojicí téměř čtvercových okenních otvorů, v nichž jsou osazena okna shodného typu jako okna v přízemí. Zcela vpravo se nachází drobná nika s trojúhelníkovým zakončením. Objekt byl v minulosti využíván jako obytný, stejně tak je tomu je v současnosti, v domě jsou tři bytové jednotky. Průčelí vrcholí atikou, kterou však dům v posledních dvou staletích neměl, s největší pravděpodobností atiku neměl nikdy. Atika začíná za korunní římsou, která je shora krytá pásem tašek a je přerušena v místě mezi první a druhou okenní osou zleva slepým zazděným okenním otvorem zakončeným mělkým segmentem. Atika je prolomena trojicí okenních otvorů, která ne zcela úplně osově navazují na otvory v patře, otvory jsou vyplněny prkennými výplněmi kladenými svisle. Atika je ukončena zubořezem, který zcela kryje střechu. Fasáda mimo malovaných šambrán obsahuje další ozdobné prvky – pod korunní římsou jsou dva rožmberské erby, boční strany průčelí jsou lemovány malovanou bosáží. K restaurování fasády bohužel neexistuje příslušná restaurátorská zpráva. Dvornímu průčelí dominuje pavlač v patře, která stojí na dřevěných sloupcích. Hmota přízemí je vlevo prolomena jedním vstupním pravoúhlým otvorem, s novodobou výplní, jedná se o jednokřídlé, do šesti tabulek členěné dveře. V přízemí je jediný okenní otvor vedoucí z levého traktu, jehož výplní je dvojkřídlé, dvojdílné, šestitabulkové okno, otvíravé do interiéru. Hmota patra je prolomena vlevo jedním pravoúhlým vstupním otvorem vedoucím na pavlač, ten je vyplněn dvojdílnými novodobými dveřmi. Napravo se nacházejí dvě dvojice sdružených oken, se shodným členěním jako okno v přízemí. Dvorek je částečně vydlážděn, převážně však zatravněn, plynule přechází do zahrady, která už je mimo chráněný areál. V části dvorku u domu čp. 133 se nachází zděný novodobý přístavek, jakási kolna, o délce cca 10 m krytý vlnitým plechem, není předmětem památkové ochrany.