dům

V průčelí nad vstupem je ve štuku provedené domovní znamení se ševcovským znakem a letopočtem 1446. Hlavní dominantou průčelí jsou dva volutové štíty, kterými končí dvě sedla střechy nad předním traktem, štíty jsou konvexně protáhlé po obvodu a ve středu vždy s jedním segmentem zakončeným okénkem, nad ním situována plastická osmicípá hvězdička. Původ štítů je pozdně barokní. Dům je částečně podsklepený. V minulosti byl dům využíván jako obytný, v přízemí byla prodejna, v současnosti je jeho využití totožné, v přízemí je cestovní kancelář, před ní bylo v těchto prostorech řeznictví, v druhé části levého traktu v přízemí se nachází prodejna textilu, v patře a v zobytněném podkroví jsou čtyři byty. Po obvodu se vine lisénový pás, přes výšku obou podlaží i pod korunní římsou, kolem vstupního otvoru a oken se nachází pásová šambrána. Nad vstupem je ve štuku provedené domovní znamení se ševcovským znakem a letopočtem 1446. Hlavní dominantou průčelí jsou dva volutové štíty, kterými končí dvě sedla střechy nad předním traktem, štíty jsou konvexně protáhlé po obvodu a ve středu vždy s jedním segmentem zakončeným okénkem, nad ním situována plastická osmicípá hvězdička. Původ štítů je pozdně barokní. Drobným detailem uličního průčelí jsou železné konzolky, které podpírají střešní žlab. Fasáda je pětiosá, osová vázanost okenních otvorů se uplatňuje pouze v pravé části průčelí. Přízemí je vlevo prolomeno jedním okenním otvorem, následuje polokruhově zaklenutý vstupní otvor a dva další okenní otvory. Vrata jsou novodobá, dvojkřídlá, skládaná klasovitě, s horním nadsvětlíkem proskleným, byla vyměněna při rekonstrukci v roce 1997, původní vrata byla klasicistní, s původním kováním. Hmota patra je prolomena pěticí shodných okenních otvorů. Všechny výplně oken jsou shodné, dvojkřídlé, novodobé, členěné do šesti tabulek, otvíravé do interiéru, pouze okna ve štítech jsou čtyřtabulková a levé okno v přízemí je kryto provlékanou mříží. Dvorní fasáda má dva prostorové plány, levá část odpovídá průjezdu a pravému traktu, před pravou část fasády výrazně předstupuje. Její hmota je prolomena polokruhově zakončeným vstupem na dvorek, v němž jsou osazena novodobá prosklená dvojkřídlá vrata, nalevo od vrat jeden okenní otvor, v patře v nestejné výšce další dvě okna. Výplně shodné jako u oken v hlavním průčelí. Levá část dvorní fasády vrcholí novotvarem terasy, která vznikla asi ještě před druhou válkou, zábradlí terasy je zděné, prolomené úzkými obdélnými otvory. Pravá část dvorní fasády je v přízemí zakryta přístavbou novodobé trafostanice, v patře jsou pak prolomeny dva okenní otvory opět se shodnými výplněmi a v rohu je situován arkýř původního záchodu s jedním drobným okénkem. Tato pravá část fasády je zakončena štítem, kde byla nově prolomena dvě čtvercová okénka a balkónové dveře vedoucí na terasu. Boční průčelí je mladšího původu, je prosté jakékoliv plastické výzdoby, pouze okna jsou lemována šambránami. Průčelí je čtyřosé, přičemž v patře jsou okna pouze v levé polovině, pravá polovina je doplněna novodobými slepými okny pro zachování osové souměrnosti fasády. V přízemí vlevo a vpravo jsou dva stejné dřevěné výkladce, do obou prodejen se vstupuje po několika schůdcích, uprostřed hmoty průčelí jsou dva okenní otvory kryté provlékanou mříží. Výplně oken jsou v celém objektu sjednocené, jedná se tedy opět o dvojkřídlá, šestitabulková okna, otvíravá do interiéru. JZ od domu se nachází dvůr, od sousedního pozemku a od ulice oddělený ohradní zdí. Dvorek je vydlážděn zámkovou dlažbou, dominuje mu trafostanice, která však má samostatnou parcelu a k domu nenáleží, stejně tak její ohradní zeď směrem do Solní ulice, která je shora krytá taškami bobrovkami. Ze dvorku lze do Solní ulice projít vjezdem polokruhově zakončeným, ani tato brána však našemu domu nenáleží. Od sousedního čp. 127 je dům oddělen další omítnutou ohradní zdí, ta již k našemu domu náleží. Přes dvůr lze zároveň vstoupit do domu čp. 175, který má hlavní vstup z Hradební ulice. Na dvorku se nenachází žádné jiné stavby.