zámek

Rozsáhlý zámecký areál se rozkládá na jižním okraji vesnice v mírně svažitém terénu, který zvolna stoupá od severu k jihu. Zámecké budovy jsou soustředěny kolem přibližně lichoběžníkového nádvoří, na němž se zachovaly jednoduché pozůstatky novější parkové úpravy. Vlastní obytná budova čp. 1 s nižším přístavkem domu pro služebnictvo čp. 93, který není samostatnou jednotkou, ale nedílnou součástí zámku, stojí na jižní straně dvora. K hlavní budově se na západě připojuje brána, která dříve spojovala nádvoří s parkem. Bezprostředně k bráně přiléhá dále k západu tzv. správcovský dům. Ostatní strany nádvoří obklopují méně významné vesměs novodobé hospodářské a provozní budovy. Na západě stojí přízemní stavení (I), které se připojuje zastřešeným průchodem k správcovskému domu. Na toto stavení, v němž patrně bývaly chlévy, v pravém úhlu navazuje další přízemní stavba bývalých koňských stájí (II) s novými přístavky, jež vymezuje dvůr směrem k severu (přístavek čp. 43 je propojen s budovou stájí a proto je považován za památkově chráněnou součást kulturní památky). Na téže severní straně dvora více k východu stojí dlouhá obdélná přízemní budova chlévů (III). Uprostřed mezi budovami II a III, kde je dnes volný průjezd, se zachoval v úrovni terénu zbytek oválného bazénu, snad kašny nebo fontány, po jehož stranách údajně stávaly dvě již dávno zaniklé brány, tvořící vjezd do nádvoří od severu. Na východě uzavírá nádvoří velké patrové stavení (hospodářská budova IV), v jehož přízemí byla původně kočárovna a snad vozovna, v patře sýpka. Východně od kočárovny navazuje někdejší zásobní zámecká zahrada, při jejímž severním okraji stojí nové skleníky s kotelnou a nově upravená vybetonovaná vodní nádrž. Jižně a jihovýchodně od zámku se rozkládá rozsáhlý park, který je z větší části obehnán spolu se zahradou ohradní zdí. Do jihozápadního nároží této zdi je vložen nevelký altán. V severní části parku nedaleko od zámecké budovy se zachovalo kamenné roubení staré barokní kašny. Západně a severozápadně od dnešního areálu se dříve rozkládal rozlehlý hospodářský dvůr, z něhož zůstalo pouze několik nevýznamných izolovaných stavení, doplněných novostavbami velkých montovaných hal. Část prostranství mezi správcovským domem a připojenými chlévy na jedné straně a těmito provozními budovami na straně druhé je součástí zámeckého areálu. Hranicí je zde linie oddělující pozemek st.p. 1/6 od parcely st.p. 1/1, tato hranice však není v terénu nijak vyznačena a oba neoddělené pozemky splývají v souvislou plochu. Svažité prostranství, zčásti dlážděné žulovými kostkami a betonovými panely, zčásti travnaté nebo zaplevelené, je zcela neupravené a slouží jako odstavná plocha pro zemědělská vozidla a stroje ZD Suchodol - Dlouhá Lhota i jako odkladiště různého haraburdí. V severní části někdejšího hospodářského dvora bylo v devadesátých letech 20. století vystavěno několik nových objektů a výrobních hal podniku TECHNOING, bezprostředně přiléhajících k budově bývalých koňských stájí (II). Předmětem ochrany je: zámek, brána, správcovský dům, chlévy I, stáje, chlévy II, ohradní zeď, altán, vodní nádrž, zámecký park a pozemky vymezeného areálu.