kolna I.

Volně stojící objekt nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaný zhruba souběžně s pecí a stojící před jejím východním průčelím, ze severu pak sousedí lisovna. Střecha sedlová pokrytá keramickými pálenými taškami bobrovkami položenými na řídké laťování. V ploše krytí provedeno jako jednovrstvé, po obvodu lemované dvojitě (korunové krytí). Jedná se o pilířovou kolnu, jejíž nosná konstrukce je tvořena pěti páry pilířů vyzděných z plných pálených cihel. Zdivo místy nese pozůstatky jádrové omítky. Podlaha dusaná. Na korunách pilířů je osazena střešní konstrukce tvořená prostým vaznicovým krovem se středovou stojatou stolicí nesoucí hřebenovou vaznici. Zavětrování pomocí pásků v podélném směru a šikmými vzpěrami v příčném směru, místy ještě kleštiny. Okapy střechy výrazně přesahují před vnější líc pilířů. Štíty jsou trojúhelné, s přesahem střechy a bedněné třemi řadami svisle kladených krátkých prken. Pod vrcholem z bednění vystupuje čelo vrcholové vaznice.