lisovna s kolnou

Volně stojící objekt nad obdélným půdorysem, ze severu sousedící s kolnou I. a podélnou osou zhruba rovnoběžný. Střecha sedlová, pokrytá keramickými pálenými taškami bobrovkami, položenými v korunovém krytí na východní polovině stavby (nad strojovnou) a v jednoduchém krytí nad západní polovinou (kolna - skladiště). Ze severního pultu při východním štítu ze střešní roviny vystupuje mohutný prkny bedněný sedlový nakládací vikýř. K vikýři vedla původně vlečka na vysokých kónických sloupech, které jsou místy ještě povaleny v okolním terénu. V jihovýchodní části dispozice se nachází strojovna s plnými cihelnými stěnami, zbytek stavby je otevřený, nosné konstrukce tvoří pilíře vyzděné převážně z lomového kamene. Na zdivu skromné pozůstatky jádrových omítek. Konstrukce střechy je usazena na koruně pilířů a tvoří jí podélně vázaný vaznicový krov opatřený klasickou stojatou stolicí. K západnímu původně bedněnému průčelí je dodatečně přisazena mladší nižší stavba. Východní štít s přesahem střechy je bedněný svisle kladenými prkny. Strojovna vyplňuje jihovýchodní kout dispozice, severozápadní kout je otevřený, stejně jako západní část - cca polovina stavby. Otevřený prostor krytý střechou přiléhající ke strojovně sloužil ke skladování polotovarů určených k výpalu.