jez

Jez se nachází v malebné a velmi exponované poloze přímo pod skalní ostrožnou s hradem a zámkem Bečov. Ostrožnu a městské jádro obtéká ze západní a severní strany řeka Teplá, která má v daném úseku zpevněné i nezpevněné břehy s četným skalními výchozy. Před jezem je pravý břeh tvořen vysokou skalní stěnou. Lokálně jsou některé partie doplněny zídkami z na sucho skládaného lomového kamene (místní žula). Za jezem vytváří říční koryto výrazný oblouk. Součástí levého břehu je v těchto místech opěrná zeď silnice. Skalní hrana ostrožny je u své paty na severozápadní a severní straně doplněná až po pravý břeh řeky parkovými úpravami (pozemek p. č. 9 v k. ú. Bečov nad Teplou). Břeh zde tvoří skalní výchoz, doplněný zdí z na sucho kladeného lomového kamene (výška proměnná, většinou 2-3 m). Těleso pevného jezu přehrazuje vodní tok přímo pod jádrem hradu, tj. pod severozápadní hranou ostrožny. Zavázání do pravého břehu je zakryté nánosy, nejspíše ale bude provedeno přímo do skalního výchozu. Na levém břehu je situace narušená mladšími úpravami a destrukcí. Jez je veden přes tok šikmo ve směru jihovýchod – severozápad. Šikmé natočení umožňovalo nátok do náhonu, který začínal nedochovaným stavidlem na levém břehu. Počátek náhonu, vedený dále po pozemku p. č. 3124/1 v k. ú. Bečov nad Teplou je zakryt novodobou betonovou zdí a navýšeným terénem. Náhon zde mohl vedle otevřeného koryta historicky tvořit také kanál zakrytý klenbou, nebo kamennými deskami (při mladších úpravách případně i betonovými deskami). Korunu pevného jezu tvoří stěna z vodorovně položených masivních trámů. Vzhledem k destrukci jezu a nánosům v korytě jsou z konstrukce viditelné 4, nebo 5 trámů (odhadovaný profil trámů cca 20 x 30 cm, případně 25 x 30 cm). Chybějící horní trámy uprostřed koruny mohou souviset také s umístěním propusti. U napojení trámů v podélném směru koruny byl identifikován prozatím pouze spoj s krátkým čepem a dlabem. Spoje byly zřejmě zajištěné kovovými kramlemi. Trámová stěna je do dna kotvená dřevěnými hraněnými kůly/piloty (profil cca 15 x 15 cm). Kůly neprostupovaly skrz posledním horní trám (trám byl na kůl shora pouze nasazen a tím celou stěnu uzavřel). Návodní líc trámové koruny kryjí masivní fošny (položené zřejmě na sraz, šířky cca 30 cm, tl. cca 4 cm). Na korunu jezu navazuje skluz (splav). Ten má trámový rošt, tvořený trámy položenými ve směru toku (propojení příčníky nebylo zjištěno). Jejich horní konec je osedlán pomocí dlabu na korunu trámové stěny (případně pod horní trám). Spodní konec trámů po směru toku, tj. práh jezu není kvůli naplaveninám patrný (patrně je zde kotven piloty do dna). Těleso skluzu je mezi trámy vyplněno kameny střední velikosti (vše místní žula). Na tomto roštu s výplní je položena dlažba z velkých balvanů (opět místní žula). Veškeré kamenné části jsou položeny bez přítomnosti malty, pokud zde byl použit zásyp pískem, jílem či štěrkem, tak je vyplaven. Kamenný zához z velkých žulových balvanů je použit také ve vývařišti pod jezem. Na skalním výchozu na pravém břehu je v těsné blízkosti koruny jezu vysekán obdélný rámeček s vodorovnou ryskou. Na levé straně rysky je vyseknuto „N.“ a nad ryskou nápis „S B( ? případně D) H 1896“.